TALL SHIPS VERLATEN ANTWERPEN.

Warning: A non-numeric value encountered in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/plugins/slider-image/slider.php on line 2218

Meer dan 500 000 bezoekers: Stad en Havenbedrijf tevreden met zesde editie.

foto’s: Georges Janssens

Een prachtig vuurwerk op zaterdagavond luidde het einde in van de festiviteiten rond de Tall Ships Antwerpen 2016.

vuurwerk foto TSR 2016

Foto Ann Janssens

Zondag 10 juli 2016: de Tall Ships verlaten Antwerpen om naar Lissabon te varen voor de start van de zestigste editie van The Tall Ships Races, die Antwerpen voor de zesde keer aandeden.

Vier dagen lang konden velen de schepen komen bezoekn aan de Scheldekaaien en in de dokken rondom het MAS en het Kattendijkdok.
Meer dan 500000 bezoekers deden hun opwachting.

Terwijl een massa publiek zich langs de Scheldeoevers opstelde, maakten bemanningen zich klaar voor de afvaart.
Met een geweldige show van drie sleepboten werd de parade op gang getrokken.
Aan het begin vaart het patrouillevaartuig van onze zeemacht de POLLUX;

Vervolgens kwamen de kleinere deelnemers van deze Tall Ships Race, waaronder we ook de Belgische schepen RUPEL en ZENOBE GRAMME konden opmerken.

Vervolgens kwamen de grotere schepen aan bod die aan de Scheldekaaien afgemeerd lagen.

Het laatste schip van de parade was de mooie Mexicaanse driemaster CUAUHTEMOC.  Met gepaste Mexicaanse muziek en op alle masten en ra’s wuivende bemanningsleden groetten zijn Antwerpen.

Als afsluiters kwamen dan nog de Belgische Marineschepen GODETIA en LEOPOLD I.

SONY DSC

A960 GODETIA en F930 LEOPOLD I

“We hebben met z’n  allen maanden reikhalzend uitgekeken naar dit topevenement”, zegt schepen voor toerisme en mobiliteit Koen Kennis. “Mijn geduld en dat van honderdduizenden anderen werd beloond: The Tall Ships Races waren opnieuw een succes. Het doet me plezier dat zoveel mensen hebben genoten van de prachtige schepen. De zomervakantie is gestart met een geslaagd evenement voor het hele gezin in een bruisende stad!”

SONY DSC

Niet alleen de prachtige schepen waren grote publiekstrekkers. Ook de randactiviteiten vielen in de smaak. De traditionele crew parade, die vrijdag van aan de Grote Markt over de Kaaien naar het MAS trok, lokte heel wat kijklustigen. Ook de liveconcerten van Natalia en Cookies & Cream waren populair. Er was een schitterend vuurwerk boven de Schelde op zaterdag en bezoekers konden genieten van een indrukwekkende Parade of Sail op zondag. Voor het overzicht was de hele evenementensite opgedeeld in verschillende zones, of oceanen, wat voor velen handig bleek.

Marc Van Peel, schepen voor de haven: “Deze zestigste editie van The Tall Ships Races is om minstens twee redenen een geslaagde editie. Antwerpen heeft als gastvrije havenstad een onuitwisbare indruk gemaakt op alle bemanningsleden van de prachtige zeilschepen. Het zijn toekomstige ambassadeurs geworden van onze stad en haven. En bezoekers kregen dan weer de unieke gelegenheid om met de Waterbus tot in Antwerpen te varen. Maar liefst 8 000 mensen ontdekten het vervoermiddel over het water, het vervoermiddel van de toekomst.” Vanaf de zomer van 2017 zal de Waterbus dagelijks op de Schelde varen.
Meer info over de Waterbus is te vinden op www.waterbusantwerpen.be.

De schepen starten nu aan het eerste deel van The Tall Ships Races en varen zuidwaarts richting Lissabon en vandaaruit naar Cádiz gevolgd door A Coruña. Op 14 augustus zijn de Races ten einde.

SONY DSC

Nederlandse Waterpolitie in versterking met onze Scheepvaartpolitie.

SONY DSC

Rescue RYCB

SONY DSC

Rescue

SONY DSC

Rescue

SONY DSC

SONY DSC

NELE de persboot

SONY DSC

TV opnames

SONY DSC

Scheepvaartpolitie