Opruimactie Galgeschoor: startschot voor Port Cleanup

Vrijdag 22 03 2019 – RADAR PoA MAART 2019

Op 9 maart vond voor het achtste jaar op rij de opruimactie van het Galgeschoor plaats. Een initiatief van Port of Antwerp met steun van Natuurpunt en Mooimakers. De nieuwe Port Cleanup campagne moedigt havenbedrijven aan om zelf acties tegen (zwerf)afval te organiseren. 

Het Galgeschoor is een intergetijdengebied aan de Schelde van ruim 100 hectare. De schorren dienen als broedplaats voor verschillende vogelsoorten. Maar drijvend afval raakt door de getijden verstrikt in dit natuurgebied. 440 vrijwilligers van alle leeftijden – omwonenden, werknemers uit de haven en leden van verschillende natuurverenigingen – staken de handen uit de mouwen om het gebied vrij te maken van (zwerf)vuil. Het aantal deelnemers is een verdubbeling tegenover vorig jaar en een absoluut record. 

Op één voormiddag hebben de vrijwilligers 8,2 ton afval verzameld. 80% van het geruimde vuilnis bestond uit plastic. De actie vindt altijd plaats net voor de lente, zodat de vogels in een vlekkeloos decor aan het nieuwe broedseizoen kunnen beginnen.

Hartelijk dank aan alle deelnemers! 

Port Cleanup

Port of Antwerp breidt de strijd tegen plastic (zwerf)vuil uit met de lancering van de Port Cleanup campagne. Bedrijven uit het havengebied, die grote of kleine opruimacties organiseren, krijgen gratis steun en materiaal. 

Help ons met het bestrijden van zwerfafval en schrijf je bedrijf in via deze link!