IN HOEVERRE KUNNEN WE STAAT MAKEN OP ONZE VAARKAARTEN !

12/10/2018
Tekst en afbeeldingen: Georges Janssens

Recente wijzigingen in het boeienstelsel op de Westerschelde hebben als gevolg dat heel wat kaarten moeten worden aangepast.
Onze papieren kaarten worden nog maar éénmaal per jaar aangemaakt en we moeten die steeds up-to-date houden met de verkregen informatie die we krijgen van de officiële instanties.

De bovenstaande kaart van het zuidelijk deel van het Schaar van Valkenisse op de Westerschelde geeft de toestand aan van een boeienwijziging die is doorgegaan op 5 oktober 2018.

In een Bass-bericht werd hier op 24 september 2018 al op gewezen met een bijgevoegd kaartje dat alle boeien (oude en nieuwe) liet zien.

kaartje bij het Bass-bericht van 24 september 2018

De verspreiding van de officiële kaarten gebeurde op 10 oktober 2018 en wat zien we dat de aard van de boeien gewijzigd is: de stompe tonnen werden spitse en de spitse werden stompe.

de officiële kaartupdate van 10 oktober 2018

En wat doen dan de plotterprogramma’s ?
Op 2 oktober 2018 kwam de eerste aanpassing door van PC-Navigo-Periskal.
Zij spelen gewoonlijk kort op de bal maar ze hebben van alle boeien een spitse uitgaven van gemaakt.
We namen contact met de makers en die zegden dat ze op dat moment het zo hadden doorgekregen.

Update Pc-Navigo 02/10/2018

Een veel gebruikte plotter op computer is die van Stentec.
Hiervan kregen we heden (12/10/2018) een update die wel de juiste weergave is.

Stentec WinGps update van 12 oktober 2018

Veel gebruikte kaartjes in diverse plotters zijn die van Navionics.  Deze kaartjes worden regelmatig en snel bijgewerkt maar in de praktijk is dat steeds een heel gedoe.
Maar als we nu vandaag (12/10/2018) naar de meeste recente update kijken dan zien we dat zowel de nieuwe als de oude boeien op de kaart staan en dat de gele boeien allemaal sparboeien zijn.  Ook worden de dieptelijnen soms zeer laattijdig aangepast.

meest recente kaart Navionics 12 oktober 2018

Andere kaartenmakers hebben voor zover we weten nog geen recente updates doorgegeven waar de recente wijzigingen in het Schaar van Valkenisse werden bijgewerkt.

RIS-kaart Nederland: volledig onbetrouwbaar en niet bijgewerkt

We waren ter plaatse toen enkele jaren geleden daags na een grote Schelde-zeilwedstrijd op dezelfde plaats in een potdichte mist enkele zeiljachten vastliepen op de zandbanken omdat hun GPS-plotter-combinatie niet was bijgewerkt en niettegenstaande een prima opvolging van de scheepvaartbegeleiding Centrale Zandvliet..

en dit was de oude situatie die heel wat ondieptes in de vaargeul gaf…

Noot: voor de duidelijkheid werden op sommige kaartjes een aantal gegevens weggelaten, o.a. dieptes, vuureigenschappen, e.a..