GAAN ZE NOG KOMEN ?

19/05/2020

In Nederland kan men door versoepelde maatregelen terug watersporten.
Maar de jachthavens blijven leeg: vele ligplaatsen, normaal ingenomen door buitenlanders, liggen er verlaten bij. Heel wat boten in winterberging op de wal staan er schijnbaar verwaarloosd bij.

Jachthavens willen hun buitenlandse klanten terugzien. Het is hun broodwinning zoals dat ook is voor de bijhorende winkels en horeca.
Maar wanneer komen Belgen -en op sommige plaatsen ook Duitsers – terug?

Wolphaartsdijk – Den Baas en zijn Madam – gaat open op 1 juni 2020

Dat is de vraag die de Nederlanders zich stellen. In de jachthavens in Zeeland Nederland begint met een Belgen echt te missen. Daarom gingen we eens poolshoogte nemen ter plaatse. Met de nodige toelatingen hebben we enkele jachthavens in Zeeland bezocht.

Warme dagen – verlengde weekends!

De temperaturen dezer dagen lopen op, het wordt zomers warm. Een zacht briesje, in het weekend wat meer wind, kortom alles wat een watersporter zich maar kan bedenken.

Colijnsplaat – uitgelopen winterstalling – Belgische booteigenaars mogen niet naar hun boot...

Maar de boot ligt nog niet in het water. De maatregelen rond corona hebben één en ander belet. Eerst mocht men zich niet verplaatsen om het nodige onderhoud te doen, dan moest men rekening houden met beperkingen om te varen en bovendien blijven de grenzen gesloten.

Belgische booteigenaren kunnen niet naar hun boot als die in Nederland ligt of ze kunnen hun boot niet overbrengen van hun winterstalling in België naar de ligplaats in Nederland. Bij grensoverschrijdingen loopt men het risico een fikse boete te krijgen.

Grenscontrole Zandvliet: geen essentiële verplaatsing: onmiddellijk boete…

Boten nu nog op de wal – lege ligplaatsen!

Rinus is havenverantwoordelijke van de Jachthaven Wemeldinge en zegt dat meer dan 150 boten nog op het droge staan in afwachting dat de buitenlandse eigenaren ze komen klaarmaken om tewater te laten. Meer dan de helft van de ligplaatsen in het water zijn nog niet ingenomen.

‘Waar blijven de Belgen?’ vragen ze zich af in Wemeldinge

De horeca is nog gesloten en de winkels zijn niet alle dagen open door gemis aan klanten. De horeca mag openen op 1 juni 2020 maar waarschijnlijk zullen er weinig klanten zijn.

Wemeldinge: nog veel lege ligplaatsen.

In Goese Sas staat de winterparking nog vol boten en in de watersportwinkel staat de verkoop op een laag pitje. Gelukkig zeggen ze daar dat het tijdens de voorbije lockdown periode de weersomstandigheden niet te extreem waren zodat er weinig schade werd berokkend aan de verlaten jachten.

Bij Hansa in Goese Sas wachten gevulde rekken op kopers…

Colijnsplaat heeft wel een redelijk gevulde jachthaven. De reden is wellicht dat hier aan winterzeilen wordt gedaan en dus heel wat boten in het water liggen. Nochtans is de botenparking van de winterstalling eveneens nog goed gevuld en gebeurt er weinig of geen onderhoud.

Colijnsplaat: de Blauwe Wimpel houdt geen rekening met Corona…
Colijnsplaat

Aan het Veerse Meer zien we in de havens van Kortgene en Wolphaartsdijk exact dezelfde scenarios als in de andere havens. Vele ligplaatsen zijn nog niet ingenomen. Belgische ligplaatshouders hebben hun boot nog op winterstalling in België of in Nederland: de boten staan nog op de wal.

Boten op de wal in Kortgene

De Belgische RYCB jachthaven in Wolphaartsdijk ligt er helemaal verlaten bij. De meeste ligplaatshouders moeten hun boot nog overvaren naar hier.

Weinig boten in de RYCB jachthaven Wolphaartsdijk.

Zelfs de Camping Veerhoeve in Wolphaartsdijk is verdwenen en grootse werken zijn aan gang om er een site met luxe vakantiewoningen van de maken. Kan zo iets nog leefbaar worden na de coronacrisis ?

foto’s: Georges Janssens