Antwerpen 22 mei 2022.

De vlootdagen van de Belgische en Nederlandse Marine in Antwerpen kenden een overweldigend succes.
Dit event ging door naar aanleiding van het 75 jarig bestaan van de Belgische Marine.
Zie ook: VLOOTPARADE en VLOOTDAGEN – SERVIMED

Vroeg in de ochtend vertrok een uitgelaten groep zeescouts vanuit hun basis op de Linkeroever in Antwerpen naar de overkant waar een Marinedorp was neergezet.

Op de overzetboot tussen beide Scheldeoevers was het al heel druk. Vele kijklustigen trokken naar ‘het Stad’ om een kijkje te gaan nemen. Een gemakkelijk oplossing is met openbaar vervoer naar Linkeroever en dan met de gratis veerboot naar rechteroever; een bootverbinding die om het kwartier vaart.

fregat Leopold I

Er lagen twee fregatten, vier mijnenjagers, een torpedewerkschip, een patrouillevaartuig en een duikerwerkschip; alle schepen konden worden bezocht.

Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1150750-1-1024x576.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1150754-1024x576.jpg
Deze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1150775-1024x576.jpgDeze afbeelding heeft een leeg alt-attribuut; de bestandsnaam is P1150785-1024x576.jpg

Op de kade manifesteerden zich verschillende instanties en verenigingen in standen opgesteld in een grote tent of in openlucht.

Met z’n allen even in een snelle politieboot is toch een speciale gewaarwording. De scheepvaartpolitie knijpt even de ogen toe als het maximum toegelaten personen is overschreden…

Nog eens poseren voor foto…

Toch geweldig als een duiker in een duiktankt wat capriolen verkoopt!

Even kicken op de deadride die Defensie had geïnstalleerd.

Allerlei hebbedingetjes werden er uitgedeeld bij de Scheepvaartpolitie. Maakt een goede indruk en al dat jong geweld gaat overgelukkig terug naar huis.

Men moest meer dan 1.20 meter groot zijn om aan boord te gaan van de schepen. Enthousiaste bemanningsleden gaven heel wat uitleg.

Naar het einde van de dag toe verlieten de Nederlandse schepen hun ligplaats om huiswaarts te keren.

Om op een veilige manier op stroom te kunnen komen kregen de schepen assistentie van sleepboten.

Vlootdagen in Antwerpen: een geslaagd event met honderden bezoekers. Zulke manifestaties zou Defensie en inzonderheid de Marine meer moeten organiseren.

Een weetje vernomen op de vlootdagen: de fregatten hadden vooraan een blauwe neuspunt; dit zou worden aangebracht als het schip de Noordpoolcirkel heeft overschreden…

foto’s © Georges Janssens