– Greifswald, 10 december 2021 – foto’s © YYachts –

Nieuwe Y8 met meer prestaties en meer volume.

Het succesverhaal van YYachts begon met de Y8. Na “Cool Breeze”, het eerste YYacht ooit, en verdere individuele Y8 vervolgorders, ontwikkelde YYachts nu een aangepast 80 voet platform voor een Zwitserse klant.

Voor de nieuwe Y8 werkte het ontwerp- en ontwikkelingsteam van YYachts in Palma de Mallorca samen met Surge Projects. De Mallorcaanse ontwerpstudio rond Javier Jaudenes heeft een “knack” voor een tijdloos elegant ontwerp, maar heeft ook veel ervaring met het ontwerpen van snelle jachten. Surge-ontwerpen hebben veel trofeeën gewonnen en de studio heeft interessante jachten ontwikkeld als “Win Win” of de Café Racer.

YYachts CEO Dirk Zademack zegt: “Javier Jaudenes past uitstekend bij YYachts met zijn eerdere projecten; hij is een geweldige aanvulling op Bill Tripp. We bouwen snelle boten die zowel veilig als gemakkelijk te hanteren zijn.”

In tegenstelling tot de vorige Y8 heeft het nieuwe model een bredere achtersteven, dus in combinatie met de verder naar achteren geplaatste mast voorspelt Javier Jaudenes een hoog snelheidspotentieel voor zijn ontwerp: “De Jib zal veel snelheid bieden. Veel R&D-resultaten van eerdere projecten zijn in de Y8 gegaan. Het is een essentie van onze ervaring en zal snel zijn, maar tegelijkertijd zeer veilig onder alle omstandigheden. Het feit dat YYachts van koolstof bouwt, past natuurlijk bij onze filosofie.”

Jaudenes: “De nieuwe Y8 is erg leuk. Ik zou haar omschrijven als een jacht met een goed humeur.”

Natuurlijk biedt de nieuwe Y8 ook de gebruikelijke innovatieve standaard van YYachts – zoals de dwarse garage in het achterschip, de zelfkerende fok, de aparte toegang voor de bemanning in de cockpit of het vlakke dekhuis, waarvan de optimaal geplaatste ramen voorkomen dat het jacht opwarmt te veel op.

Overigens is het interieurvolume van het jacht 20 procent groter dan dat van zijn voorganger. Dit resulteert in veel verschillende indelingsopties: De eigenaarssuite inclusief aparte salon kan zowel in de boeg als in het achterschip worden geplaatst met directe toegang tot de kuip, de kombuis kan open of gesloten worden geïnstalleerd en er kunnen drie of vier hutten worden gemonteerd . Door de machinekamer onder de salonvloer te verplaatsen, krijgt het jacht een lager zwaartepunt en dus een betere balans, wat resulteert in extra snelheid.

Overigens kunnen eigenaren en gasten dankzij de licht verhoogde salonvloer vanuit de salon genieten van een vrij uitzicht op zee.

YYachts-oprichter Michael Schmidt merkt op: “Voor mij is deze nieuwe Y8 een heel bijzonder ontwerp. Ik heb de scheepswerf tenslotte met de eerste Y8 opgericht. Tussendoor zijn er nogal wat bestellingen. Maar een jacht is altijd in ontwikkeling door nieuwbouw materialen, verschillende rigs en ook de regatta-scene. Dit is wat ons bij YYachts inspireert om voortdurend nieuwe producten te ontwikkelen.”

De eerste drie exemplaren van de nieuwe Y8 zijn al verkocht.

YYACHTS MICHAEL SCHMIDT YACHTBAU GMBH
Nordstrasse 1,17493 Greifswald
Germany   www.yyachts.de