Nood aan standaardisatie glazen drankflessen met statiegeld.

23/05/2018

 

Het statiegeldsysteem voor glazen flessen is het een goed systeem om herbruikbare flessen terug bij de respectievelijke producent te krijgen.
Producenten brengen echter om commerciële redenen steeds vaker unieke types flesjes en bakken op de markt, wat de retourstromen erg complex en duur maakt.
Meer standaardisatie zou hiervoor een oplossing kunnen bieden.
Dat blijkt uit de projectresultaten van ‘Empty Logistics’ dat VIL* heeft uitgewerkt in samenwerking met acht bedrijven en verenigingen.

Het statiegeldsysteem voor glazen flessen biedt een aantal significante voordelen, zowel financieel als op vlak van productkwaliteit, beschikbaarheid en hergebruik van grondstoffen.
De logistieke flow van flessen met statiegeld van verkooppunt tot DC verloopt zeer goed omdat deze mee lift met andere retourstromen.

Het leeggoed uit deze stromen halen, zou deze retourstromen minder efficiënt maken.
De retourstroom van DC naar producent verloopt minder optimaal.
Dit heeft te maken met de vele fluctuaties in de verkoop, zoals promotieacties en de verkoop van seizoensgebonden dranken, zoals frisdranken en fruitbieren.
Producenten kampen hierdoor vaak met een onbalans tussen volgoed leveringen en leeggoed ophalingen.
Transport consolidatie, waarbij proactief extra leeggoed opgehaald wordt, kan hiervoor een oplossing bieden.

Wildgroei van verschillende flesjes en tarieven noodzaakt standaardisatie

Het grootste pijnpunt van het statiegeldsysteem blijft de sortering van de flessen.
Door de grote diversiteit aan soorten flessen en bakken hebben vooral verkooppunten veel werk met de sortering.
Het sorteren is een manueel, tijdrovend en foutgevoelig werk.
De verkooppunten geven onvermijdelijk fouten door aan de producent, waardoor die gemiddeld 2 à 3 % van de teruggebrachte leeggoedflessen niet meer kan gebruiken omdat de flessen een afwijkende vorm of bedrukking hebben.
Ook de vele verschillende statiegeldwaarden maken het systeem erg complex.

De afwijkende flessen zijn vaak afkomstig van kleinere spelers in de markt.
Steeds meer producenten willen hun dranken uniek identificeren en kiezen daarom voor een afwijkende fles en bak.
Een goed voorbeeld hiervan zijn speciaalbieren.
Door hun stijgende populariteit, zal dit probleem van afwijkende flessen niet meteen verdwijnen.

“Standaardisatie zou nochtans de logistieke kosten sterk kunnen doen dalen”, aldus Eva Gezels, projectleider VIL. “Een reductie van het aantal types flessen en het aantal statiegeldtarieven, zoals voorgesteld in het rapport van dit project, kan de logistieke flow van leeggoed een stuk overzichtelijker en efficiënter maken. Belastingen en accijnzen duwen producten richting herbruikbare verpakkingen maar houden geen rekening met standaardisatie.”

Geen draagvlak voor centraal dienstverleningsmodel

Een centraal dienstverleningsmodel, met een derde partij tussen de producent en de retailer vindt in België geen draagvlak op grote schaal.
Uit de testen die VIL uitvoerde bij brouwerij AB InBev en Het Anker blijkt dat het percentage fout gesorteerde flessen erg klein (lager dan 3 %) was.
Alleen wanneer een aanzienlijk deel van de sorteerkost bij de retailers en bij de drankenhandels uitgespaard kan worden is het mogelijk om een rendabel centraal leeggoedsorteersysteem uit te bouwen.

Deelnemende bedrijven: AB InBev, Belgische Brouwers, Chep, Coca Cola European Partners Belgium, Delhaize, FeBeD, Jost Logistics en Retail Partners Colruyt Group.

Groepsfoto bij de start op 18/04/2017: VIL zoekt logistieke oplossingen voor hoge kosten leeggoed – Project Empty Logistics.

* VIL
VIL is het innovatieplatform voor de logistieke sector en sinds 1 januari 2017 erkend als Speerpuntcluster Logistiek. VIL helpt Vlaamse bedrijven om innovatieve logistieke projecten te realiseren en zo hun competitiviteit te verhogen en ontvangt hiervoor subsidies van de Vlaamse overheid.
Als ledenorganisatie brengt VIL bedrijven en organisaties uit diverse sectoren bij elkaar, zowel verladers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en bedrijven vanuit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.
Meer informatie over VIL: www.vil.be