SONY DSC

Nieuwe miljardeninvestering in het Delwaidedok

Woensdag 06 05 2015 – foto @ Georges Janssens – 

Het toonaangevende Saoedi-Arabisch bedrijf in innovatieve afvalrecuperatie Energy Recovery Systems Company Ltd (ERS) is voorkeurskandidaat voor Delwaidedok-concessie.

Nieuwe miljardeninvestering in het Delwaidedok | Port of Antwerp

De raad van bestuur van het Havenbedrijf Antwerpen heeft kennis genomen van de resultaten van de bevraging voor de zuidelijke en noordoostelijke zone van het Delwaidedok die eind vorig jaar was gelanceerd. Op basis van de ingediende kandidaturen besliste de raad van bestuur dat het project van Energy Recovery Systems (ERS) inhoudelijk het meest geschikte project is voor de invulling van het Delwaidedok. De directie van het Havenbedrijf krijgt nu de opdracht om verdere onderhandelingen met de firma aan te gaan met het oog op het afsluiten van een concessieovereenkomst. De gronden zullen door ERS gebruikt worden voor de inplanting van een nieuwe productie-eenheid van groene ammoniak en groene ureum (kunstmest), goed voor een investering van 3,7 miljard euro. Deze fabriek zal werk bieden aan 900 mensen.

ERS werd in 2012 in Saoedi-Arabië opgericht en is actief in afvalverwerking en –recuperatie en in de ontwikkeling van zogenaamde Waste to Chemicals-projecten. De fabriek die ERS in Antwerpen wil bouwen, behoort tot deze laatste soort. Hierbij wordt niet-recycleerbaar industrieel afval aangevoerd per schip en dankzij vergassing omgevormd tot synthetisch gas en uiteindelijk tot twee belangrijke chemische producten: ammoniak en ureum. Ammoniak is een grondstof voor de chemische industrie en is veel gevraagd in de Antwerpse chemische cluster. Ureum is een duurzame meststof, waarvan de vraag wereldwijd toeneemt.

Voorloper circulaire economie

De wereldprimeur Waste to Chemicals betekent dat een reuzenstap genomen wordt in de circulaire economie: naast de klassieke vormen van afvalvermindering (reduce), afvalhergebruik (reuse, recycle) en energie-opwekking (Waste to Energy), gaat Waste to Chemicals een stap verder. Niet-recycleerbaar industrieel afval wordt een grondstof voor hoogwaardige, handelsklare chemische eindproducten. In tegenstelling tot hun equivalenten geproduceerd op basis van fossiele grondstof, zijn deze ammoniak en ureum dus ‘groen’ en duurzaam.

Waste to Syngas, de voorloper van Waste to Chemicals, werd op basis van de Thermoselect-technologie ontwikkeld in Duitsland en Italië en kent reeds verschillende succesvolle toepassingen in Japan.

De concessie van 150 ha terrein aan het Delwaidedok in Antwerpen zou de uitgelezen locatie zijn voor de bouw van de ERS-fabriek. Midden in een chemische cluster, gemakkelijk toegankelijk voor schepen maar ook een goede spoor-en weginfrastructuur, een breed net van pijplijnen voor distributie, hoogopgeleide werkkrachten, hoogwaardige contractors, … allemaal redenen om voor Antwerpen te kiezen.

Eens op volle capaciteit, zal ERS jaarlijks 3,5 miljoen ton afvalgrondstof verwerken tot 1,2 miljoen ton groene ureum (kunstmest) en 645.000 ton groene ammoniak. Hiermee zal de haventrafiek verhogen met minstens 4 binnenkomende schepen per dag voor grondstofaanvoer en 35 uitgaande schepen per jaar voor het transport van afgewerkte groene ureum. De groene ammoniak wordt via pijplijn vervoerd naar andere bedrijven van de Antwerpse chemische cluster.

Volgende stappen 

Na de toekenning van de concessie zal er 3 jaar nodig zijn voor de concrete uitwerking van het dossier op het terrein en voor de nodige vergunningen. Nadien kan er gestart worden met de bouw van de installatie, die verwacht wordt operationeel te zijn tegen 2020. Tijdens de bouwfase zal dit een directe tewerkstelling van 1500 personen betekenen. In de fabriek zelf kunnen 900 mensen aan de slag.

Albert Van Rillaer, CEO van ERS die het project in Antwerpen zal coördineren, bevestigt: “Bij een project van zo’n omvang is elke stap belangrijk. Wij zijn de havenautoriteiten dankbaar dat ze ons als voorkeurskandidaat weerhouden hebben en dat de onderhandelingen over de concessie kunnen starten. We hebben alle vertrouwen in een goede afloop. Het is een uniek project met een zeer grote toegevoegde waarde voor alle partijen: voor de haven, voor de chemische industrie, voor Antwerpen, voor Vlaanderen en voor het milieu in het algemeen. We mogen met z’n allen fier zijn dat een wereldprimeur op het vlak van groene ammoniak en groene ureum zijn weg vindt naar Antwerpen, waardoor de duurzaamheid van de Antwerpse chemische cluster gewaarborgd wordt.”

– See more at: http://www.portofantwerp.com/nl/node/14140/

meegedeeld Port of Antwerp

Warning: Undefined variable $post in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/themes/newsup/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 117