KOGEL DOOR DE KERK
VOOR NIEUW ANTWERPS MARITIEM MUSEUM

Tijdens een persconferentie op 05/05/2015 maakten de Antwerpse schepen voor stadsontwikkeling Rob Vandevelde en zijn collega voor cultuur Philip Heylen bekend dat het Antwerpse stadsbestuur een nieuw maritiem museum zal realiseren op het Droogdokkeneiland tussen de Schelde en het Kattendijkdok.

SONY DSC
Prof  Dr Erik Van Hooydonk (voorzitter Watererfgoed Vlaanderen) en Schepen Rob Vandevelde

Dit museum zal een nieuw museumgebouw en een actieve scheepsbouwwerf in openlucht omvatten. Dit zgn. belevenismuseum wordt gecombineerd met een nieuw uitwaaipark langs de Scheldedijk. In het museum is o.m. plaats voor de Doelse Kogge (het wrak van een middeleeuws vrachtschip) en voor de collecties varend erfgoed van de stad en particulieren. De Stad Antwerpen mikt op een investering van 13 à 17 miljoen in het museum alleen. Voor de realisatie is te rekenen met een termijn van een tiental jaar.

Plan Kattendijkdok, Antwerpen
Plan Kattendijkdok, Antwerpen

Watererfgoed Vlaanderen heeft gedurende meer dan 5 jaar constructief campagne gevoerd om het politieke taboe rond een nieuw maritiem museum te doorbreken en ziet de beslissing van het stadsbestuur dan ook als een bekroning voor zijn volgehouden inspanningen.

Watererfgoed heeft actie ondernomen voor o.m. het behoud van de wegrottende Doelse Kogge, het behoud van belangrijke oude Antwerpse haventuigen, de oprichting van een nieuw maritiem museum en de verbetering van het Vlaams Decreet Varend Erfgoed dat de museumwerking ondersteunt.

Maquette van museumkoepel over de droogdok in Antwerpen
Maquette van museumkoepel over de droogdok in Antwerpen
Prof. Dr. Eric Van Hooydonk
Prof. Dr. Eric Van Hooydonk

Ook heeft Watererfgoed getimmerd aan een ruimere politieke bewustwording en een breder publiek draagvlak rond scheepvaart-, haven- en ander watererfgoed. Beide Antwerpse schepenen zetten de bijdrage van Watererfgoed vandaag overigens uitdrukkelijk in de verf.

Ook al wordt het nieuwe museum dan geen superstarmuseum in de klasse van de maritieme massa-attracties zoals deze in Portsmouth, Belfast en Stockholm, juicht Watererfgoed Vlaanderen volop toe dat het stadsbestuur de maritieme identiteit van Antwerpen verder toeristisch en cultureel blijft uitspelen en dat de lange droom van tienduizenden watererfgoedliefhebbers in vervulling zal gaan.

Watererfgoed Vlaanderen is een koepel van meer dan 100 organisaties die actief zijn rond scheepvaart-, haven- en ander watererfgoed.

Watererfgoed Vlaanderen is graag ter beschikking om tot de concretisering van het nieuwe project bij te dragen door het verder opbouwen van publieke steun en de terbeschikkingstelling van expertise.

Persmededeling van Watererfgoed Vlaanderen

 

Een tijd geleden verscheen reeds een boek over WERELD HAVEN EN MARITIEM MUSEUM.
ISBN: 9789053253663
Publicatiedatum: 01/12/2013
Pagina’s: 355
Uitgever: Pandora Publishers nv
Gewicht: 2150 gr
Uitvoering: Met harde kaft
Afmetingen: 280 mm x 240 mm
Auteur: Professor Dokter Erik Van Hooydonk

whamm boek 001

 

Warning: Undefined variable $post in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/themes/newsup/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 117