DE BELEVENISSEN VAN MON, SCHIPPER TIJDENS W.O.1

Auteur: Edmond Reyniers
Boek: 17×24 cm
Uitgever: vzw Ruimschoots Rupelmonde België
Geen ISBN
Uitgave 2017 – 88 blz
Vele oude foto’s
Met commentaren en documenten van o.a. Franke Lok en Cees Rademakers
Ook uit de Mon Jansens verzameling (kleinzoon van de auteur)
Prijs 15,00 EUR – via redactie@ruimschoots.org (EUR 7,00 verzendingskosten)
Ook te koop in het Rijn- en Binnenvaartmuseum aan boord van het schip Angèle in het Bonapartedok te Antwerpen (naast het MAS) op woensdagen van 14 tot 18 uur van Pasen tot eind september.

Dit merkwaardige boek werd in maart 2017 voorgesteld op de Open Scheepvaartdagen in Antwerpen en kreeg al meteen een gepaste grote belangstelling.

De auteur Edmond Reyniers is de schipper Mon van de kempenaar Therese.  Hij was al voorbij de 80 jaar toen hij op aandringen van zijn familie zijn memoires neerschreef.  Uit deze memoires heeft men bij Ruimschoots een compilatie gemaakt op basis van de originele teksten van de belevenissen van de schipper en zijn familie tijdens de eerste wereldoorlog.

Het waren in die tijd nog allemaal sleepschepen, dwz schepen zonder motor en die met een sleepboot of met handkracht moesten worden verplaatst.  De Therese voer in die periode hoofdzakelijk tussen België, Nederland en Duitsland.

De schipper Mon, zijn echtgenote en twee kleine kinderen woonden aan boord.  Juist voor het uitbreken van de oorlog was het schip aangekomen in Duitse Ruhrgebied op een lading kolen op te halen.  Het uitbreken van de oorlog stuurde heel die planning in de war.

De belevenissen met officiële instanties, gevangenneming, in kampen ondergebracht en gescheiden van de familie, gedwongen opdrachten, enz. zijn nauwkeurig flegmatisch verteld in het boek.  Als men dan weet dat Nederland neutraal was in de oorlog en dat alle reizen tussen  Duitsland en België door Nederland gingen, dan begrijpt men wel dat dit voor heel wat frustaties zorgde komende uit alle diverse hoeken.

Het aangrijpende spannende relaas van schipper en schip in de oorlogsjaren maken dat het boek erg interessant wordt.  Dit verhaal staat hoofdzakelijk op de rechtse bladzijden terwijl telkens de linkse bladzijden gebruikt worden voor commentaren, documenten  en foto’s die bij de teksten passen.

Het is niet zomaar een boek over binnenvaart of over een oorlog.  Het is een eenvoudig neergepend verhaal van hetgeen mensen kunnen meemaken en soms buiten hun wil worden aangedaan.  De plantrekkerij in de miserie, misschien niet altijd even netjes, wordt dan ook niet weggestoken.

De ondertoon in de teksten leert ook dat schippers een grote  familie zijn die steeds klaar staan om elkaar te helpen.  Misschien heden ten dage nog zo, dachten we.

Het boek is een aanrader en niet alleen voor schippersgerelateerde lezers maar ook voor het grote publiek.  Men krijgt een mooi beeld voorgeschoteld van hoe hard de schippersstiel toendertijd was, wat niet wil zeggen dag dat hedendaagse schipper minder hard zijn mannetje moet staan, niets is minder waar.

Georges Janssens