SONY DSC

ZEESCOUTS VAN ZAS ANTWERPEN.

zondag 2 april 2017

Het was weer feest op de Antwerpse Linkeroever bij de Zeescouts.
De opening van het vaarseizoen bij de vier groepen zeescouts (jongens en meisjes) lokte heel wat volk en dit niettegenstaande de lawaaierige helikopters en vliegtuigen die de tegelijk startende Ronde van Vlaanderen moesten entoureren.

 

De aalmoezenier Rudy Mannaerts had niet veel moeite om dat geluidsgeweld met zijn klokkestem te overdonderen en sprak tijdens de jaarlijkse misviering met wijze woorden zijn aandachtige zeescouts en sympathisanten toe.

Een plechtig aantreden rond de boten, de kwartierkreten van de vele takken, de verschillende wetten, de vlaggegroet, de uitreiking van brevetten en wimpels voor winnende prestaties en natuurlijk ook de verschillende toespraken kwamen aan bod.

[huge_it_slider id=”22″]

 

Anton Slagghe, de verbondscommissaris van Scouts en Gidsen Vlaanderen was niet weinig fier om hier deze grootse zeescoutsgroep te mogen toespreken.

Anton Slagghe, verbondscommissaris

Antwerpse Schepen van Jeugd Nabila Ait Daoud onderlijnde nog maar eens hoe belangrijk het is om een goede jeugdwerking te hebben in een stad als Antwerpen en verwees dan heel duidelijk naar de prachtige verwezelijkingen die de Zeescouts van ZAS Antwerpen hierbij gemaakt hebben.

Nabilla Ait Daoud, Antwerpse Schepen voor Jeugd

De nieuwe botenloods uit de fase 2 van de verbouwingen kon dan ook vandaag plechtige worden ingehuldigd door Schepen Nabila Ait Daoud en Havenschepen Marc Van Peel.

De vervolgfase 3 hopen de Zeescouts nog tegen volgend jaar klaar te krijgen, zijnde de sanitaire installaties, kantine en feestzaal ; hiervoor is nog heel wat financiële steun voor nodig en reeds voor 5 Euro konden de aanwezigen hun steun geven om een meter houten muurbekleding mee te financieren.

De aalmoezenier  Rudy Mannaerts heeft dan vervolgens de boten gezegend niet nalatend hier weerom een passende tekst rond te kaderen.

Drijvende krachten achter al dat zeescoutsgebeuren zijn de verschillende comités die de groepen begeleiden met aan het hoofd, en dit voor reeds 25 jaar, de voorzitter Luc Antheunis ; hij zou zich terugtrekken.

Luc Antheunis

Onderwaterkoning Neptunus kwam met zijn boot Dolfijn het paradeplein opgedenderd en sprak het publiek toe met de hulp van nog verschillende andere sprekers die de zeescoutslevensloop van Luc Antheunis toelichtten.

Hierop aansluitend werd dan het nieuwe vaarseizoen voor geopend verklaard. Kwartierkreten kwamen nog aan bod, de formatie verbroken en het grote feest kon beginnen.

Terwijl de verschillende zeescoutsgroepen en takken diverse activiteiten deden met hun leden konden familie en vrienden zich vredig laten gaan in de prachtige lentezon en volop genieten van een hapje en een drankje : de zeescouts hiermee steunen lijkt wel een evidentie te zijn.

Hoeveel volk er was: moeilijk te tellen maar de vier zeescoutsgroepen tellen tesamen al meer dan 400 leden, daarbij nog familie, vrienden en sympathisanten en dan zouden we misschien wel over de 1000 aanwezigen kunnen waarnemen.

OKAPI

Tijdens de receptie voor de genodigden werd door de serviceclub Okapi ook nog een cheque overhandigd van EUR 10.000,00.  Okapi is een vereniging van meestal havengerelateerde mensen die reeds lang actief bezig zijn met de ondersteuning van goede doelen.

Okapi is ontstaan in 1988 uit een groep zakenvrienden die als reisdoel hadden Zwart-Afrika.  Deze groep is uiteindelijk gestrand in het toenmalig Zaïre – Kisangani en daar in kontakt gekomen met een schoolgemeenschap bestuurd door de Antwerpse Zuster Mieke Schaeken.

Na de vele jaren is er een groep enthousiaste zakenmensen overgebleven die allen werkzaam zijn rond de haven of industrie te Antwerpen.  Zij vergaderen maandelijks waarbij ze zakelijke belangen verenigen met het goede doel, een ludieke babbel en een aangenaam avondje tussen vrienden.

Jaarlijks bij één of meerdere bijeenkomsten (waarvan dus o.a. “maatjes op linkeroever“) gaat de opbrengst integraal naar Okapi en diens gesteunde  projecten.