– Dag van de Marine in Oostende op woensdag 28 juni 2023 –

Divisieadmiraal Tanguy Botman
doet zijn intrede tijdens Dag van de Marine


Oostende wordt op woensdag 28 juni even dé thuishaven van de Belgische Marine, met een grote ceremonie op het Zeeheldenplein. Deze dag zal in het teken staan van een commandowissel op het hoogste niveau van de Belgische Marine, ook zal de Dag van de Marine gevierd worden.

Sinds de jaren ’50 heeft de Marine haar eigen feestdag, waar de laatste jaren nieuw leven is ingeblazen. Dit jaar zullen er maar liefst vijf pelotons aanwezig zijn, die onder begeleiding van de Muziekkapel van de Marine het Zeeheldenplein zullen bemannen. Deze pelotons zullen niet enkel uit Belgische militairen bestaan, de Nederlandse Marine stuurt ook een delegatie om de binationale samenwerking in de kijker te zetten.

Niet enkel aan land, maar ook op zee zal deze heuglijke dag zichtbaar zijn: saluutschoten zullen afgevuurd worden vanop een Marineschip. Deze saluutschoten luiden het einde van een tijdperk voor de Marine, de periode die onder het bevel stond van vice-admiraal Jan De Beurme. Deze plechtigheid markeert ook het begin van een nieuw commando; divisieadmiraal Tanguy Botman neemt de fakkel over als Commandant van de Marine.

Naast de viering van de Dag van de Marine en de commandowissel, wordt ook de herinrichting van de Marinefuseliers ingehuldigd. De eerste marinefuseliers zullen hun zwarte baret ontvangen, symbool van het begin in van deze nieuwe eenheid.

De plechtigheid begint om 13u50 gevolgd door een défilé van het Zeeheldenplein richting Marinekazerne Oostende.

foto © Georges Janssens

Warning: Undefined variable $post in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/themes/newsup/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 117