– 20 FEB 2022 – Oostende aan boord van de Mercator –

De Sailing Awards 2021 werden uitgereikt in het mooie Oostende! De perfecte spot voor zeilers is dé trekpleister van de stad, de Mercator.

Ontdek hier de laureaten in de categorie Sailor of the Year Woman, Sailor of the Year Man, Sailor of the Year Talent, Sailor of the Year Team, Sailor of the Year Manager! Voor de Fellow of Jacques Rogge, de trofee voor een unieke carrière in de watersport, is het nog wachten tot in de maand mei!

Om de uitreiking coronaproef te houden werd er geen grootschalig evenement georganiseerd, maar werden enkel de atleten uitgenodigd om hun prijs in ontvangst te nemen. Ontdek het in een videopresentatie.

De Laureaten 2021

Sailor of the Year Woman

Emma Plasschaert kende een formidabel jaar met haar eerste deelname aan de Olympische Spelen en een vierde plaats! Maar daarmee was het jaar nog niet voorbij want ze wist zich voor een tweede maal tot Wereldkampioene ILCA 6 (Laser Radial) te laten kronen. Zo komt Emma Plasschaert al voor de vierde keer op de erelijst Sailor of the Year Woman (2013,2018,2019). Ze begint 2022 op de eerste plaats op de wereldranglijst en kijkt al uit naar de Spelen van 2024 in Parijs/Marseille.

Sailor of the Year Talent

Kwinten en Lotte Borghijs zeilen in één van de snelste zeilklassen, de Nacra 15. Deze catamaran vereist optimaal teamwerk met een precieze stuurman en beresterke crew. 2021 was een topjaar voor het jonge team uit Antwerpen. Op het WK Nacra 15 in La Grande Motte werden ze knap derde en op het Youth World Championships in Oman werden ze vierde. Ze kijken vooral uit naar een jaar met meer wind en dromen al van de overstap op de olympische Nacra 17. Een familie met erg veel zeilen in het DNA.

Sailor of the Year Manager 

Jurgen Cluytmans startte zijn carrière als meter in de optimist- en 470-klasse maar groeide al snel door binnen de technische commitees van World Sailing. Op de Spelen van Tokyo 2020 was hij al verantwoordelijke meter voor verschillende klassen en richting OS 2024 werd hij nu al aangesteld tot leider van het Equipment Committee. Deze trofee is een zeer gewaardeerde erkenning voor Jurgen die met zijn uit de hand gelopen hobby vaak in de coulissen van de wedstrijd zorgt voor een fair verloop. Ook richting Parijs zullen nog vele weken inzet nodig zijn om de Spelen klaar te krijgen.

Sailor of the Year Team

Om de trofee van Sailor of the Year uit te reiken trok Evi Van Acker naar Lanzarote waar Isaura Maenhaut en Anouk Geurts hun eerste regatta van 2022 beslechten. Ze hebben een mooie herinnering aan Lanzarote waar ze in 2021 het laatste olympische ticket voor Tokyo 2020 wisten te behalen. Op hun eerste spelen werden ze knap veertiende en op het WK in Oman werden ze liefst zevende. Een jong duo in volle ontwikkeling die het jaar afsluit op de 10de plaats op de wereldranglijst!

Sailor of the Year Man

Jonas Gerckens timmert al vele jaren aan weg naar de wereldtop. Eerst als solo zeiler in de Mini klasse maar ondertussen ook al in het Mixed Double Handed zeilen met Sophie Faguet. Daarin werden ze in 2021 tweede op het EK en derde op het WK. Daarnaast is Jonas Gerckens ook wereldtop in de Class 40 waarin hij dit jaar een bijzonder mooie vierde plaats behaalde in de roemruchte Transat Jacques Vabre.  Jonas behaalt de titel Sailor of the Year al voor de vierde keer (2013,2017, 2018).

Een overzicht van alle Belgische kampioenen van 2021.

Copyright © 2022 Wind en Watersport Vlaanderen vzw, All rights reserved.