– 13 september 2021 – Bericht van Port of Antwerp – foto’s © Georges Janssens –

Ben je tussen de 15 en 25 jaar? Dan kan je als trainee deelnemen aan The Tall Ships Races 2022.

In de zomer van 2022 is Antwerpen opnieuw gaststad voor de wereldberoemde Tall Ships Races. Dat is een hele eer! The Tall Ships Races bestaan sinds 1956. Het is de grootste wedstrijd voor zeiltrainingsschepen ter wereld. Jaarlijks nemen duizenden jongeren van over heel de wereld deel als trainee.

TALL SHIPS RACES – ANTWERPEN 22-25 JULI 2022

TRAINEE? IETS VOOR JOU?

Trainees zijn jongeren tussen 15 en 25 jaar. Sommigen kunnen al (een beetje) zeilen. Anderen totaal niet. Dat hoeft ook niet! Onderweg leert een ervaren scheepsbemanning jou alles over het leven op een zeilschip.

Je werkt samen met leeftijdsgenoten uit andere landen. Zo ontdek je elkaars taal, achtergrond en gewoonten. Want naast een zeilwedstrijd, zijn The Tall Ships Races opgericht om internationale vriendschappen te bevorderen en wederzijds begrip en respect te stimuleren.

Er zijn twee etappes waar je mee aan boord kan gaan:

  • Harlingen – Antwerpen: 16 juli – 24 juli 2022
  • Antwerpen – Aalborg: 24 juli – 6 augustus 2022

Ben je tussen 15 en 25 jaar?
Dan kan je als trainee deelnemen aan The Tall Ships Races 2022.
Ervaring met zeilen is niet nodig.
Bepaalde zeilschepen zijn speciaal uitgerust voor andersvaliden en organiseren aangepaste begeleiding voor jongeren met een beperking.
Schrijf je nu in

De voorbije zomer gingen 5 Belgische jongeren als trainee op zo’n zeilschip. Bekijk het videoverslag van hun avontuur.

Uit het dagboek van trainees aan boord van TS Thalassa –
Cécile (18) en Thibeau (25 en special olympic atleet)

Dag 1

Cécile – We maken kennis met het schip, de bemanning en de andere trainees. Er varen jongeren uit Spanje, Nederland en Frankrijk mee. Ik heb als kind gezeild met catamarans, maar nooit met grote schepen zoals de Thalassa. Ik vind het spannend, maar ik begin met heel veel goesting aan dit avontuur.

Thibeau Bastien

Dag 3

Thibeau – Iedereen aan boord is verdeeld in drie shiften. Tijdens die beurtrol zijn we samen met de bemanning verantwoordelijk voor het schip. We leren knopen leggen, hijsen de zeilen en helpen bij het koken. Ook ’s nachts zijn we van wacht. Op een drukke vaarroute controleer ik de radar, terwijl eerste stuurvrouw Clara communiceert met schepen in de buurt.

Dag 5

Cécile – Een paar dagen geleden leerde ik in de zeilmast te klimmen. Zonder veel nadenken klauterde ik naar boven. Wat een belevenis, wat een adembenemend uitzicht. Vandaag is er weinig wind. Kapitein Sam legt het schip voor anker. We springen van boord en zwemmen in de zee.

CUAUHTEMOC

Dag 6

Thibeau – Er waait een hevige wind. Ik vind het fantastisch, maar andere trainees zijn zeeziek. Kapitein Sam vraagt me om mee te zorgen voor wie zich misselijk voelt. In de namiddag leer ik vissen. Bij mijn eerste uitgooi heb ik al beet. Er hangen vier vissen aan mijn lijn, waarvan er eentje terug in het water duikt.

Dag 9

Cécile – We helpen bioloog Maarten bij onderzoek naar plasticvervuiling in het zeewater. De resultaten zijn zorgwekkend. Samen met de andere trainees bespreken we hoe we minder plastic kunnen gebruiken.

Dag 12

Thibeau – Vanavond geven we een presentatie om ons land voor te stellen aan de andere trainees. Zo maakt iedereen kennis met elkaars afkomst en tradities. Ook het eten is Belgisch: stoofvlees met kroketjes. Ik heb hier veel nieuwe vrienden gemaakt, die rekening houden met mijn beperking zonder mij te betuttelen. 
 

Cécile – Deze zeiltocht is het avontuur van mijn leven en een droom die uitkomt. Bedankt aan iedereen voor twee fantastische weken!

THALASSA