HAVENHUIS ANTWERPEN.

Publiek bezoekt in primeur het nieuwe Havenhuis.   

meegedeeld door Port of Antwerp
foto’s Port of Antwerp

Op zaterdag 24 en zondag 25 september opent het Havenbedrijf feestelijk haar nieuwe hoofdzetel: het nieuwe Havenhuis aan het Zaha Hadidplein 1. Dan krijgen bezoekers de kans om als een van de eersten dit schitterende gebouw langs binnen te bewonderen.

Na vier jaar is het nieuwe architecturale icoon van Antwerpen een feit: het beschermde Hansagebouw (de vroegere brandweerkazerne ten noorden van de stad) werd gerestaureerd met bovenop de bouw van een scheepsvormige glasconstructie. Beide gebouwen zijn met elkaar geïntegreerd, waardoor het Havenhuis in deze vorm het verleden en de toekomst van de haven symboliseert: de brandweerkazerne was eeuwenlang het afgelegen eindpunt van de haven en markeert nu het begin van het uitgestrekte havengebied. Het Havenhuis verwijst dan ook naar de haven van de 21e eeuw, klaar voor de toekomst.

havenhuis-2

Publiek toegankelijk

Het Havenhuis is naast de nieuwe werkplek voor 500 medewerkers van het Havenbedrijf, ook de ontmoetingsplaats voor de vele internationale contacten van de Antwerpse havengemeenschap. Daarnaast is het gebouw op woensdagavond en tijdens het weekend toegankelijk voor bezoekers onder begeleiding. Een aanrader met het wonderlijke uitzicht dat je hebt van op elke verdieping als kers op de taart.

Milieuvriendelijk

Het nieuwe Havenhuis is een toonbeeld van duurzaamheid: tijdens de bouw heeft men gekozen voor een milieuvriendelijke aanvoer van de materialen en alle ruimtes te verwarmen of te koelen via een Boorgat Energie Opslag-veld, dat jaarlijks zo’n 270 ton CO2 uitspaart. Daarnaast biedt het Havenbedrijf zijn personeel een duurzaam woon-werkverkeer aan: in de parking bevinden zich 30 elektrische laadpunten (20 voor elektrische fietsen en 10 voor elektrische wagens), voor de deur is er een Velo-station en het proefproject van de Pendelbus voorziet twee rechtstreekse busdiensten (Rechterscheldeoever en Linkerscheldeoever) waarvan de medewerkers gratis gebruik kunnen maken.

Volksfeest en rondleidingen tijdens het openingsweekend

Op zaterdag 24 en zondag 25 september zijn er tussen 7u en 18u30 gratis rondleidingen in het Havenhuis (duur: 45’). Registreren is noodzakelijk, wees snel want de reservaties gaan snel!

Reserveer je plaats.
De rondleidingen tijdens het openingsweekend zijn helemaal volzet.

Je kan vanaf eind oktober opnieuw een rondleiding volgen met een stadsgids.

Op zaterdag 24 september is er op het Zahra Hadidplein een groots volksfeest, met een liveband, DJ’s en vuurwerk.

Doorlopend kan je tijdens het openingsweekend een bezoek brengen aan één van de talloze foodtrucks. De jongsten kunnen dan weer genieten van een ritje op de draaimolen. Bereid je maar voor op een heus waterspektakel!

Expo Zaha Hadid

De architecte van dit meesterwerk, Zaha Hadid, overleed enkele maanden geleden geheel onverwacht, maar haar architecturale erfenis verdient terecht veel lof. Als eerbetoon werd het plein naast het Havenhuis naar haar genoemd en loopt er vanaf 24 september in het atrium van het nieuwe Havenhuis een tentoonstelling over het leven en werk van deze gerenommeerde architecte, die als eerste vrouw de Nobelprijs van de architectuur kreeg.

Rondleidingen vanaf eind oktober

Vanaf 29 oktober is het Havenhuis elke woensdag en donderdagavond en elk weekend toegankelijk voor bezoekersgroepen (max. 20 personen), onder leiding van een deskundige gids. De betalende rondleiding duurt 90 minuten en en kan vanaf 15 september gereserveerd worden via http://www.portofantwerp.com/nl/inkijk-het-havenhuis

Meer info over het nieuwe havenhuis vind je op deze pagina: www.portofantwerp.com/nl/het-havenhuis.