KAAP HOORN – VENDEE GLOBE

THE INTERNATIONAL ASSOCIATION OF CAPE HORNERS LAUNCH REGISTER OF SOLO CIRCUMNAVIGATORS

  • 29/10/2020 – Portsmouth UK –

Terwijl 33 potentiële Kaap Horners zich voorbereiden op de start van de 9e Vendée Globe solo non-stop rond de wereldrace vanuit Les Sables d’Olonne op 8 november 2020, heeft The International Association of Cape Horners (IACH) op zich genomen om een ​​officiële register bij te houden van degenen die de solo-omvaart hebben voltooid via de Three Great Capes – Good Hope, Leeuwin en de Horn.

Het huidige record voor de snelste solo non-stop omvaart wordt gehouden door de Fransman François Gabart met een tijd van 42 dagen 16h 40 ‘3 “in 2017 aan boord van de 30m trimaran Ultim MACIF. Fotocredit: Jean-Marie LIOT / ALEA / MACIF

De lijst, die 155 solo non-stop omvaarters registreert en nog eens 143 die echte omvaart rond de drie Capes met stops onderweg hebben voltooid, is samengesteld uit lijsten die eerder werden bijgehouden door Sir Robin Knox-Johnston (de eerste die een solo non-stop voltooide in 1969), historicus DH ‘Nobby’ Clarke, de World Sailing Speed ​​Record Council en informatie uit boeken en het publieke domein.

Klik hier om het IACH Register of Solo Circumnavigators te bekijken.

In een reactie op het nieuwe register zei Sir Robin vandaag: “Het lijkt volkomen gepast dat de IACH nu de houder wordt van de lijst van solo-omzeilers die ten zuiden van de Three Great Capes passeren. Dit is een waardevolle hulpbron.”

Jean-Luc Van Den Heede met Sir Robin Knox-Johnston, winnaar van de eerst Golden Globe Race in 1969 – Fotocredit: Christophe Favreau/PPL/GGR.

Jean-Luc Van Den Heede – de vaderfiguur van het Franse solozeilen en een seriële Kaap Hoorner die de beruchte Kaap 10 keer heeft gerond, de laatste keer toen hij de Golden Globe Race 2018/19 won – zegt: “Om alle zeilers op te noemen die alleen de wereld rondgedraaid hebben, met of zonder tussenstops, is een enorme taak geweest. Het is een zeer belangrijk onderdeel van de geschiedenis van de navigatie en ik hoop dat er in de loop van de tijd nog veel meer namen zullen worden toegevoegd. “

Jean-Luc Van Den Heede en zijn Rustler 36 MATMUT kwamen om 10:12 over de finish en wonnen de Golden Globe Race van 2018 bij les Sables d’Olonne Frankrijk. De 73-jarige Fransman en zijn jacht MATMUT voltooiden de race van 27.000 mijl in 211 dagen 23 uur 12 minuten 19 seconden – 100 dagen sneller dan Knox-Johnston’s SUHAILI IN 1969

Fransman Armel Le Cléac’h in zijn IMOCA 60 Banque Populaire – Fotocredit: Vincent Curutchet / DPPI / Vendee Globe

Het huidige record voor de snelste solo non-stop omvaart wordt gehouden door de Fransman François Gabart met een tijd van 42 dagen 16h 40 ‘3 “in 2017 aan boord van de 30m trimaran Ultim MACIF. De tijd om te verslaan voor de huidige Vendée Globe monohull-deelnemers is 74d 03h 36 ‘ingesteld door landgenoot Armel Le Cléac’h in zijn IMOCA 60 Banque Populaire tijdens de laatste race in 2017.

De oudste solo-omzeiler is de Australische zeiler Bill Hatfield die, op 79-jarige leeftijd, in 2018 met zijn 11,58 meter lange monohull L’Eau Commotion met een tijd van 414 dagen een westelijke route nam. De jongste is de Australische Jessica Watson die in 2010 op 16-jarige leeftijd een non-stop solo rond het zuidelijk halfrond voltooide via de drie grote kapen in haar 10,23 meter lange jacht Ella’s Pink Lady, maar niet de volledige 21.600 orthodromische afstand aflegde die werd afgelegd door de WSSRC om een ​​volledige omvaart te claimen.

Samenstelling van de kaart van Kaap Hoorn en afbeeldingen van schepen die rond de beruchte Kaap varen – Fotocredit: © IACH

GESCHIEDENIS EN LIDMAATSCHAP

Elkeen die Kaap Hoorn rond, is welkom om lid te worden van de exclusieve International Association of Cape Horners en kan een officieel certificaat claimen om zijn prestatie te herdenken.

International Association of Cape Horners logo

De Amicale Internationale des Capitaines au Long Cours Cap Horniers werd in 1936 opgericht door een groep Franse Master Mariners gevestigd in St Malo om een ​​exclusieve, zij het uitstervende band te vormen tussen degenen die rond Kaap Hoorn hadden gevaren in vierkant getuigde zeilschepen. Dat is nu geschiedenis. De laatste reis van een commercieel zeilschip was in 1949 toen de Pamir en Passat vanuit Zuid-Australië vertrokken naar Falmouth. In 1969 startte de Britse afdeling van de Association de International Association of Cape Horners (IACH) en wijzigde de lidmaatschapscriteria als volgt: ‘Om de banden van kameraadschap te bevorderen en te versterken die het unieke lichaam van mannen en vrouwen die het onderscheid genieten, samenbindt dat hij onder zeil rond Kaap Hoorn is gereisd. ‘

Viermaster Passat in Travemunde – foto © Georges Janssens

In het bijzonder staat het volledige lidmaatschap, momenteel £ 20 per jaar, open voor degenen die Kaap Hoorn onder zeil hebben gerond als onderdeel van een non-stop passage van ten minste 3.000 zeemijlen die boven de breedtegraad van 52 ° zuiderbreedte in zowel de Stille Oceaan als Atlantische Oceanen en wordt voltooid zonder het gebruik van motoren als voortstuwing.

Associates zijn degenen die interesse hebben in Kaap Hoorn, maar wier ervaringen niet voldoen aan de volledige lidmaatschapscriteria. Eén van de nieuwste Associates is Susie Goodall wiens jacht tijdens de Golden Globe Race 2018/19 2000 mijl ten westen van Kaap Hoorn werd gekielhaald en ontmast.

Deze gemoderniseerde aanpak heeft het lidmaatschap geopend voor iedereen die rond Kaap Hoorn heeft geracet in evenementen zoals de Whitbread- en Volvo Ocean-races, Sir Chay Blyth’s Global Challenge-evenementen, de Jules Verne Challenge en solo-evenementen zoals de BOC Challenge, Vendée Globe, Five Oceans en Golden Globe-races. Het lidmaatschap staat ook open voor de velen die onder zeil rond de beruchte Kaap hebben gevaren.

Quentin Wallop, 10de graaf van Portsmouth, voorzitter van de International Association of Cape Horners. Hij rondde Kaap Hoorn tijdens de Tweede Whitbread Round the World Yacht Race in 1977/8, aan boord van het Britse maxi-jacht GREAT BRITAIN II – Fotocredit: © IACH

“Zeilen rond Kaap Hoorn, de Everest van het oceaanzeilen, is altijd een ere-prestatie geweest. Ik prijs iedereen die deze geweldige prestatie heeft geleverd om lid te worden van de IACH ”, zegt de graaf van Portsmouth, de voorzitter van de vereniging.

Meer informatie op: www.capehorners.org

Lidmaatschaps flyer pdf.