Eén van de mooiste rivieren in Frankrijk !
VAREN IN FRANKRIJK – SARTHE EN MAYENNE
De bevaarbare rivieren in het land van de Loire.
In Frankrijk zijn de meeste bevaarbare waterlopen onder toezicht van de VNF (Voies Navigables de France). De bijrivier van de Loire, Maine en diens bijrivieren Sarthe en Mayenne, vallen echter onder de departementale bevoegdheden.
Deze prachtige rivieren lijken toeristisch ietwat stiefmoederlijk bedeeld te zijn. Nochtans zijn ze één van de mooiste natuurgebieden in Frankrijk.
Van Le Mans naar Angers over de Sarthe, of van Mayenne langs Laval naar Angers over de Mayenne: twee rivieren waar men zachtjes kan herbronnen tijdens een watervakantie. Tesamen zijn ze goed voor meer dan 300 km watertoerisme.
We verkennen eerst even de Sarthe voordat we gaan varen op de Mayenne.
LA SARTHE
Van Le Mans naar Angers kuiert men over deze erg kronkelende rivier gedurende 135 km en 20 sluizen met een verval van telkens 1,10 à 1,20 m.
Sommige bruggen onderweg hebben een kruiphoogte van 3,40 m bij normale waterstand, behalve in Le Mans zelf waar een brug is met 2,60 doorvaarhoogte.
Le Mans is overbekend om zijn autocircuit en de wedstrijd 24-uren van Le Mans. Het is ook een culturele en historische stad die met zijn mooie bouwwerken en gezellige oevers aan de Sarthe-rivier zeker het bezoeken waard is.
Rondwandelen, een elektrisch boottochtje, de Franse keuken, enz.: dit alles en nog veel meer valt er hier te beleven.
Door een bosrijk en heuvelachtig landschap kronkelt de Sarthe dan richting Angers. Onderweg heel wat kleine sluisjes – afmetingen 30 x 5 m – en mooie kastelen en kloosters.
Veel van die kastelen dateren uit de 15e en 16e eeuw met typische torens en vensters met een stenen kruis erin.
Onderweg komt er nog een rivier Le Loir in de Sarthe: een lange waterloop, onbevaarbaar maar die toch meer dan 300 km lang is.
Waar de Sarthe en de Mayenne samenvloeien wordt dit de Maine en komt men in de grote stad Angers en heeft men ondertussen ook het departement Sarthe verlaten. Angers is de hoofdstad van het departement Maine-et-Loire maar beter bekend met de streekbenaming Anjou.
Ook hier wordt men ondergedompeld in cultuur en historie: kathedraal, kasteel, abdij, en de nodige musea. De stad ligt uitgestrekt aan beide oevers van de Maine en heeft ook heel wat aandacht voor het watertoerisme.
LA MAYENNE.
Van Mayenne tot Angers is de rivier La Mayenne bevaarbaar en dit over 126 km en door 45 sluizen van telkens 30 op 5 m; de doorvaarhoogte is 3,40 m bij normale waterstand met een beperking van 2,10 in Laval.
Toch even meegeven dat stroomopwaarts Mayenne het landschap drastisch verandert en dat men hier terecht komt in Normandië: http://www.parc-naturel-normandie-maine.fr/.
Zowat 35 sluizen over 75 km bewijzen dat de rivier een groot verval kent.
Het is daarom ook goed mogelijk dat de bevaarheid aan banden wordt gelegd bij een verhoogde waterstand, waardoor de rivier een snelstromende waterloop wordt en heel wat oevers overstromen.
Na een 30-tal km komen we in Laval, de hoofdstad van het departement Mayenne. De stad bekoort door haar mooie tuinen en parken (Jardin de la Perrine), kastelen, basiliek en kerken, e.a..
En nog eens 30 km verder komt men in het wonderschone Chateau-Gontier.
Deze meer dan 1000 jaar oude stad, te weinig gekend, laat een bijzondere indruk na. Een heel oude romaanse kerk, een pracht van een gemeentehuis, het cultureel centrum in het voormalig Urselinnenklooster, het ziekenhuis, de prachtige tuinen waaronder le Jardin du Bout du Monde.
Varen op deze prachtige rivier – soms omgeven door hoogreikende oevers met bebossing met hier en daar een kasteel dat haar torens boven de bomen uitstrekt – geeft ieder een ontstressend moment; de natuur zorgt voor het goedgevoel.
Piepkleine dorpjes onderweg herbergen ouroude gebouwen en kerkjes.
Hier en daar een overzetboot om van de ene oever naar de andere te geraken. Opmerkelijk ook is dat langsheen de Mayenne een fietspad/wandeltrekpad is aangelegd. Overnachten kan op kleine knusse campings maar ook in meer comfortabele hotels.
Maar we hebben een huurboot waarop we alle comfort terugvinden.
De sluizen zijn bemand en meermaals door een vrouwelijke steeds supervriendelijke sluiswachter.
Er is zoveel te genieten en te bekijken onderweg dat we soms vergeten onze bevoorrading op peil te houden; gelukkig schieten de plaatselijke ‘riverains’ dan ter hulp om de weg te wijzen naar een heerlijk resto-etablissement.
De meeste sluizen zijn ook steeds uitgerust met een oude watermolen die hier en daar een nieuw leven kreeg toegewezen. Soms wordt het een overnachtings B&B, soms een museum, soms een recreatieplaats.
Ook de signalisatie van de sluizen is typisch regionaal: een kleurplaat duidt aan of de sluis gesloten is of in werking is en of de sluiswachter aanwezig is.
Bij Le Lion d’Angers heeft men nog eens de mogelijkheid om een zijrivier L’Oudon op te varen tot het bloemenstadje Segré. Een zeer oud voetpad doorkruist Segré van de ene hoogte over de rivier naar de andere hoogte: een aparte wandeling om de stramme benen van het lange bootvaren te versoepelen.
Een kasteel en een kerkje uit de 11e eeuw op de ene oever en een monumentale kerk op de andere oever binden als het ware de stad bijeen.
MAINE en LA LOIRE.
Voorbij Angers komt de Maine in de Loire. Samen zijn ze goed om nog eens een 100-tal km te gaan tot aan de zee.
Deze waterweg wordt dan beheerd door VNF. Onderweg kennen we de steden Nantes en Saint-Nazaire.
Na Angers ligt de laatste sluis op de Maine en varen we 10 km verder de Loire op. Er zijn vanaf nu geen sluizen meer en de vaarweg op de Loire is op vele plaatsen betond.
In normale omstandigheden is de Loire tijgevoelig tot even stroomopwaarts Nantes.
De Loire aanlopen vanuit zee gebeurt langs Saint-Nazaire.
Voor en oostelijk van Saint-Nazaire is er langs de kust een grote jachthaven in Pornichet – http://www.pornichet.fr/.
Informatie over het estuarium: https://www.ports-nantes.fr/navigation-estuaire/.
In Nantes is er ook de verbinding met de Erdre langswaar men door het binnenland naar Lorient kan varen: hiervoor moet men eerst een stuk onder de stad varen door de imposante Tunnel Saint-Félix.
Mogelijks bespreken we in een andere aflevering meer uitvoerig over deze waterwegen.
Huur een boot ! Comfortabele huurboten verkregen we via en bij:
RiverYachts – Nieuwendorpe 41 – 9900 Eeklo
Tel: +32 473 271 770 – info@riveryachts.be – –https://www.riveryachts.be
Canalous Plaisance – BP 63 – 71160 Digoin – France
Tel. +33 385 537 674 – resa@lescanalous.com – –https://www.canalous-plaisance.fr/
Webzine Les Canalous – 13/05/2020
Tekst en foto’s: Georges JANSSENS