EmergenSEA Veiligheidsdag

  • voor pleziervaarders en watersporters
  • bij RYCB in Antwerpen – Thonetlaan 133
  • op zaterdag 3 februari 2024

Goed voorbereid het water opgaan is een belangrijke factor bij goed zeemanschap. Om paniek te vermijden en een reeks basistechnieken aan te leren is de 2de EmergenSEA / Veiligheidsdag de geknipte introductie die de juiste reflexen aanleert. Kortom: preventie door kennis en oefening. Opnieuw slaan meerdere  nautische overheden hiervoor de handen in elkaar met het RYCB Race & Rescueteam.

Op zaterdag 3 februari 2024 kunnen kleine groepjes watersporters en pleziervaarders onafhankelijk van elkaar acht routes volgen. Hierin worden zowel nautische achtergrondinformatie voorgesteld  in theoretische sessies en praktische workshops geanimeerd waar iedereen actief aan deelneemt

In de workshops gaan de pleziervaarders zelf brandblussers en vuurpijlen testen, reanimatieoefeningen uitvoeren en wondverzorging uitproberen enz. Met deze basiservaring kan iedereen snel en efficiënt ingrijpen aan boord, waar assistentie van buitenaf minder evident is.

11 EmergenSEA thema’s verdeeld over 8 routes

Rijkswaterstaat (Ned)

Rijkswaterstaat ziet er samen met Belgische autoriteiten op toe dat het verkeer op het water correct en dus veilig verloopt. Hoe zit het nu met de vuilwatertank?

Loodswezen

Hoe ervaart de loods vanop de brug van een vrachtschip of een oceaanreus de pleziervaart op de Schelde? Tips & tricks.

FOD Mobiliteit: Inspectie van pleziervaartuigen

Alles over het hoe en waarom van controles. Wat zijn de prioriteiten van de FOD mobiliteit? Waar moet je op letten en hoe voorkom je verbalisering? Maak ook kennis met de nieuwe pleziervaart app.

WORKSHOPS

Omgaan met pyrotechnische noodsignalen
Welke zijn er en hoe kan je ze op de meest efficiënte en veilige manier gebruiken?

Search and rescue (SAR)
De SAR-duiker van het wereldvermaarde 40-ste smaldeel (Koksijde) gidst je door alle fases van een reddingsoperatie. Brandbestrijding
Iedere brand is anders: van vloeibare en vaste stoffen tot elektrische leidingen. Welke soorten brand zijn er, hoe pak je ze aan en met welke en doeltreffende middelen of toestellen? Je gaat zelf het vuur blussen.

Motoronderhoud

Duik in de basisprincipes van motoronderhoud om ervoor te zorgen dat uw jacht in alle omstandigheden bedrijfszeker is en blijft.

Personal Life Beacons (PLB) en Emergency Position Indicating Radio Beacons (EPIRB).
Welke toestellen zijn er, hoe werken ze en welke zijn het best voor jou geschikt?

EHBO aan boord

Stop het bloeden

Hoe grijp je het beste in als er iemand aan boord hard gaat bloeden? Enkele essentiële ingrepen -specifiek voor veel voorkomende situaties- zullen je snel en besluitvaardig doen handelen.

Reanimatie

Leer de essentiële levensreddende technieken en reageer snel als iemand niet meer ademt. Van de toepassing van borstcompressies tot het gebruik van de defibrillator, het maakt allemaal een enorm verschil.

Boordapotheek

Wat moet er in een noodpakket zitten zodat je in alle mogelijke kritieke situaties op het water aan boord correct kan handelen?

Praktisch

Op voorhand kiezen de deelnemers welke zes thema’s ze willen volgen. Deze zijn zo verspreid over acht routes, dat er een maximale keuzevariatie is gegarandeerd.

ErmergenSEA / Veiligheidsdag is open voor alle watersporters en pleziervaarders. Het programma start zaterdag 3 februari om 08u00 en loopt tot 17u00. Tarief:  € 50,- p.p, inclusief ontvangst, gebruik van alle demonstratie- en veiligheidsmateriaal, broodjeslunch en receptie achteraf.

https://www.bootmag.be/2024/01/11/emergensea-2024/