ANTWERPEN – HET STEEN

  • Vrijdag 22 oktober 2021
  • Opening van Het Steen in Antwerpen
  • foto’s © Georges Janssens

Het Steen is terug toegankelijk voor het publiek, weliswaar in een heel nieuw kleedje.

Het is nu een toeristische informatie- en belevingsplek geworden en tegelijk is er ook plaats voorzien voor een nieuw terminal voor cruiseschepen die Antwerpen aandoen.

De nieuwe moderne architectuur van de bijgebouwen maakt wel een hevig contrast met het oude poortgebouw. Menig Antwerpenaar vond dat men het erfgoed geweld had aangedaan. Maar de erg kritische Antwerpenaar deed dit ook al bij andere contructies en er wordt van uitgegaan dat ook deze storm stilaan zal luwen.

Echter vooral belangrijk nu, de bezoekers – Antwerpenaren en andere toeristen – krijgen de mogelijkheid om de stad beter te verkennen. Het wordt de hotspot voor iedereen die Antwerpen wil bezoeken. Volgens de website ‘https://www.visitantwerpen.be/nl/het-steen‘ zou men na een bezoek aan Het Steen helemaal klaar zijn voor een fantastische tijd in Antwerpen.

Het Steen, het oudste bewaarde gebouw van Antwerpen, werd gebouwd tussen 1200 en 1225 als poortgebouw van de Antwerpse burcht (Wikipedia). Het werd lange tijd (1303-1823) gebruikt als gevangenis. Uiteindelijk werd het een museum dat in 2008 terug de deuren sloot en de collectie werd overgebracht naar het nieuw MAS (Museum aan de Stroom).

Het informatiecentrum is gratis toegankelijk maar de het deel ‘The Antwerp Story‘ is betalend. Hiet wordt men door 11 kamers ondergedompeld in wat er zich allemaal afspeelt in Antwerpen. Een schitterend begin voor een verkenningstocht door de ‘koekenstad Antwerpen‘.

Enkele fotoimpressies in en uit Het Steen: