Woensdag 17 10 2018 – Port of Antwerp

foto Georges Janssens

Dankzij de nieuwe waterbusroute sta je in 30 minuten van centrum Antwerpen in het hart van de haven.

Verken het traject gratis tot 28 oktober en ontdek of dit snelle en nieuwe alternatief voor woon-werkverkeer naar de haven iets voor jou is.

Sinds 8 oktober vaart DeWaterbus een nieuw, noordelijk traject richting de haven met als vertrekpunt het Steenplein

en met nieuwe haltes in Zwijndrecht (Scheldedijk) en Kallo (Ketenislaan). Tot 28 oktober neem je DeWaterbus gratis op dit traject, vanaf 29 oktober geldt een normaal tarief van €3 (Antwerpen-Kallo enkel). De nieuwe vaarroute sluit naadloos aan op de bestaande route richting Kruibeke en Hemiksem en de aansluitingen met de veerdiensten.

Waterbus in Kallo – foto Georges Janssens

Werknemers in de haven kunnen DeWaterbus dagelijks op deze route nemen tussen 5u ‘s morgens en 23u ‘s avonds, 7 op 7. In eerste instantie vaart er elk uur een waterbus uit, vanaf 29 oktober verhoogt de frequentie naar elke 30 minuten. 

DeWaterbus. Je vaart er wel bij!

DeWaterbus heeft sinds zijn lancering op 1 juli 2017 ruim 300.000 passagiers vervoerd op de lijn tussen Hemiksem en het Steenplein (zuidelijke route).

Port of Antwerp wil samen met de andere stakeholders deze vorm van watermobiliteit in combinatie met het fietsverkeer verder stimuleren en de routes en haltes verder uitbreiden.

Waterbus snelheid: 40 km/uur – foto Georges Janssens

Zo zal de nieuwe noordelijke route vanaf midden 2019 verder worden uitgebreid met nieuwe haltes aan het Droogdokkenpark, Van Cauwelaertsluis, Fort Liefkenshoek en Lillo.

Vanaf begin 2019 komt hier een oostelijke route bij naar het Albertkanaal. Deze verdere uitbreiding is voorzien vanaf Wijnegem tot aan het Havenhuis. De route zal halt houden aan de brug van de Houtlaan in Wijnegem, aan de monding van het Kempisch kanaal in Schoten en waarschijnlijk komt er een tijdelijke halte aan de fietsbrug van de Ijzerlaan. Na de opstartperiode start een proefproject om te zien of na een half jaar overgestapt kan worden naar elektrische schepen.

Tom Verlinden, Mobility Manager Port of Antwerp: 

“Gezien de mobiliteitsuitdagingen in en rond de haven, is er veel vraag naar uitbreiding van het waterbusaanbod. Port of Antwerp heeft er dan ook bewust voor gekozen om nu al te starten met het nieuwe traject met de op dit moment beschikbare schepen, steigers en faciliteiten. De verdere uitbouw van haltes, grotere schepen en faciliteiten (parking, elektrische fietsen, oplaadpunten, schuilhuisjes,…) worden volgende weken en maanden stelselmatig verder uitgewerkt en verbeterd.”