19/10/2018

Nieuw stadsdeel voor Nieuwpoort.   

1000 extra wooneenheden en
nieuw dok met 500 extra ligplaatsen.   

De Vlaamse Regering heeft groen licht gegeven voor de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel op de rechteroever van de IJzermonding in Nieuwpoort.
De Vlaamse Overheid investeert 7,5 miljoen euro in onder meer de ontsluiting van de projectsite.
Een privaat consortium zal vervolgens een nieuw stadsdeel realiseren, inclusief 1000 nieuwe wooneenheden en een nieuw dok voor de jachthaven met 500 extra ligplaatsen.
“Het wordt een bruisende site die Nieuwpoort een nieuwe impuls zal geven”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts.

De Langebrug over de IJzer in Nieuwpoort – foto Georges Janssens 19/10/2018

De jachthaven van Nieuwpoort is met zowat 2000 ligplaatsen nu al de grootste van Noord-Europa.
De capaciteit wordt vandaag volledig ingevuld met boten die tot maximaal 15 meter lang kunnen zijn.
Er is echter grote vraag naar extra ligplaatsen en de mogelijkheid om ook boten langer dan 15 meter te kunnen verwelkomen. Hiervoor is een bijkomend dok nodig, met aangepaste diepgang en infrastructuur.

de voormalige VVW-jachthaven maar nu Vlaams Yachthaven Nieuwpoort – foto Georges Janssens 19/10/2018

De Vlaamse Regering heeft nu groen licht gegeven voor de uitbreiding van de jachthaven en de ontwikkeling van een nieuw stadsdeel op de rechteroever van de IJzermonding.
Er komt een nieuw jachthavendok met 500 extra ligplaatsen, jachthavengebonden bedrijven, horeca en 1000 extra wooneenheden.
De bedrijven die momenteel actief zijn in het projectgebied kunnen herlokaliseren naar een zone in het oosten van het huidige dok.

“De jachthaven van Nieuwpoort krijgt meer capaciteit en nog meer uitstraling”, zegt Weyts. “Dit project zal een stevige impuls geven aan het toerisme”.

Het project ‘Rechteroever Nieuwpoort’ zal grotendeels uitgevoerd worden door een privaat consortium, dat bestaat uit de Artes Group nv, De Cloedt Industrial nv en Dredging International.
Deze private partners sluiten een samenwerkingsovereenkomst met het Vlaams Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK), dat samen met de Stad Nieuwpoort en de Provincie West-Vlaanderen zal instaan voor de ontsluiting.

Aanmelden in de Vlaamse Yachthaven Nieuwpoort – foto Georges Janssens 19/10/2018

Zo zal de site aangesloten worden op de Kustbaan (N34) en komt er een fiets- en voetgangersbrug die Rechteroever Nieuwpoort zal verbinden met het Kaaiplein en het historisch centrum van de stad.
De Stad en de Provincie hebben zich geëngageerd om elk 1 miljoen euro in te brengen.
De Vlaamse Overheid investeert 7,5 miljoen euro in onder andere de ontsluiting, enkele beperkte aanpassingswerken aan het bestaande dok en het plaatsen van steigers in het nieuwe dok.
Vlaanderen stelt ook enkele publieke gronden ter beschikking.

Er loopt op dit moment een procedure voor de opmaak van een Provinciaal 
Ruimtelijk Uitvoeringsplan.
Daarna kunnen de vergunningsaanvragen behandeld worden.
De bouw van het nieuwe stadsdeel kan dan starten in 2020.

bewoner van de rechteroever van de IJzer – foto Georges Janssens 19/10/2018