Deltaweekend onder ideale omstandigheden

Zeilers genoten op de Oosterschelde

Posted by Leo Baartmans

Zierikzee, 10 juni 2018 – Het Deltaweekend, de jaarlijkse wedstrijdserie voor zeiljachten op de Oosterschelde, is bij ideale omstandigheden een groot succes geworden. Zierikzee was het bruisend centrum van de actie, en voorzitter Willem Johannesma kijkt vol vertrouwen de volgende jaren tegemoet: “Het deelnemersaantal is stabiel en voor volgend jaar hopen we met open boten en eenheidsklassen de opgaande lijn in inschrijvingen weer op te pakken.”

DCS8212: Rinus de Jonge met “Easy Living” op weg naar de dagoverwinning op vrijdag.

Door alle aandacht die eind juni naar de Volvo Ocean Race finish in Scheveningen gaat, moest het Deltaweekend dit jaar drie weken vroeger dan normaal gepland worden, maar trok daardoor wel een aantal interessante deelnemersgroepen aan. Er waren meer buitenlandse deelnemers dan in voorgaande edities: er kwamen veel Belgische boten aan de start, maar ook enkele Duitse en een Engels, een Frans, een Europees en een Fins team. Deze en verschillende Nederlandse teams zagen in het Deltaweekend een uitstekende training voor de “Offshore Sailing World Chamionships” (buitengaatse wereldzeil-kampioenschappen) die van 12 t/m 20 juli in Scheveningen worden gehouden. Enkele buitenlandse teams maakten op de Oosterschelde voor het eerst kennis met wedstrijdvaren op getijdewater tussen zandbanken, en dat vonden ze een hele belevenis. Stuurvrouw en eigenaar Tea Ekengren-Sauren van de “Blue Nights” uit Finland vertelde dat ze met haar grote en diep stekende Swan-45 (2,9m) bijna vastgezeten had. “We hadden 5 man op de giek naar buiten gevierd om de boot scheef te trekken, want we hedden nog maar een paar cm water onder de kiel,” lachte ze.

DCS9710: Juliet, een J92 van Leon Wielaard in de “ongemeten <90”

Hoewel het vrijdag nogal grijs weer was, vonden de zeilers dit al een veelbelovende dag met een stevige, stabiele wind. Zaterdag en zondag waren zo mogelijk nog mooier, hoewel het op zondag voor de meeste deelnemers iets harder had mogen waaien.

Dit jaar werden de wedstrijden van de ongemeten jachten onder de noemer van de Charity Cup gevaren. De Deltaweekendorganisatie verzorgde alle zaken rond het nautisch gebeuren, waaronder de inschrijvingen, de wedstrijdbanen en de wedstrijdofficials.  In het hele weekend waren geen noemenswaardige incidenten, en slechts enkele protesten die alle vlot werden afgewerkt. Deze wedstrijden werden – samen met de rond- en platbodemjachten – gevaren rond boeien op de Oosterschelde aan de westkant van de Zeelandbrug, waar de leiding op het startschip De Brandeman in handen lag van Marcol de Klerk.

DSC8348: Ben Hoefsloot uit Ede pakt single-handed met de Furie de winst in de Charity Cup in de “ongemeten >90”

De scherpe jachten met een meetbrief voeren op de eerste dag ook een parcours rond de boeien, en op zaterdag en zondag een serie van 6 zgn. “up-en-down-wedstrijden”. Dit zijn korte races waarbij enkele keren een traject tussen uitgelegde boeien wordt afgelegd, in de wind en voor de wind (“up-wind” en “down-wind”). Hier was de wedstrijdleiding in handen van een team onder Menno Vercauteren op het startschip, de mosselkotter ZZ-6 Nooitgedacht”.

Het walprogramma in Zierikzee was drie dagen lang met steigerborrels, verzorgde maaltijden en muziek op het Luitje aantrekkelijk voor de bemanningen. Voorzitter Johannesma zegt: “Het zou mooi zijn als de gastgemeente er ook een feestje voor de plaatselijke bevolking van kan maken; dat betrekt de plaatselijk bevolking beter bij de zeilsport, die veel minder elitair is dan velen denken.”

In 2019 vindt het Deltaweekend plaats van vrijdag 28 t/m zondag 30 juni.

DCS7804,5: Op de startlijn van de IRC/ORC-2 op vrijdag 8 juni

De resultaten op een rij:
(NB de winnaars in iedere ORC-klasse zijn meteen ook Zeeuws kampioen)
– IRC-1: Tea Ekengren-Sauren (FIN) met “Blue Night”,vóór Marco van Driel met “Sweeny” en Norbert Burkert (D) met “Top Job”
– ORC-1: Tea Ekengren-Sauren (FIN) met “Blue Night”, gevolgd door Arne Hubregtse met “Flin” en Marco van Driel met “Sweeny”
– IRC-2: Michel Dorsman met “Extra Djinn”, vóór Rinus de Jonge met “Easy Living” en Kees Keetels met CSI Rakker
– ORC-2: Rutger Krijger met “Jack Rabbit”, daarna Michel Dorsman met “Extra Djinn” en Rinus de Jonge met “Easy Living”
– ORC-3: schipper Kees Keetels met “CSI Rakker”
– ORC Two-handed: Tonno van Bemmel met “Serdon”
– J/80: Otte Jan Golverdingen met “led2lease”
– Rond-platbodem B: schipper Nico Feddes met “Silveren Maen” vóór Dirk van Duyvendijk  met “Atalante” en Maaike Steenstra met “De Verleiding”
– Rond-platbodem C: schipper Joost Poelmann met “Snoeshaen”

Charity Cup:
– CR: schipper Christophe Lecercq (Bel) met “Lecas”
– ongemeten (factor kleiner dan 90): schipper Johan Bol met “A Boen!!” gevolgd door Jan van Oord met “Le Rayon Vert” en Cees van Leeuwen met “Stille Wilde”
– ongemeten (factor groter dan 90): schipper Ben Hoefsloot met Furie, vóór Carlos Buise met “Wild at Hart Part2” en Christophe Declercq (Bel) met “Lecas”
– Old Gaffers (klassieke zeiljachten): schipper Ricks Meppelder met “Old Recipe”

DSC8511: De gloednieuwe TH-10 Atalante van Dirk van Duijvendijk moest De Silveren Maen voor laten gaan in de R&P-B.

Het Deltaweekend
De 48e editie van het Deltaweekend werd gevaren vanuit Zierikzee van vrijdag 8 tot en met zondag 10 juni. Deelname stond open voor ORC/IRC en Rond- en Platbodemklassen B&C. De resultaten in ORC-IRC tellen mee voor de Verbondsbezem van het Watersportverbond. Voor de winnaars van de ORC klassen lag het Zeeuws Kampioenschap in het verschiet. Ook jachten zonder meetbrief of met een CR registratie waren welkom. Zij voeren voor de Charity Cup, die dit jaar onderdeel was van het Deltaweekend. Iedere avond was er als vanouds een gezellig walprogramma met eten, drinken en muziek op het Luitje.

Zie ook www.deltaweekend.nl en www.facebook.com/Deltaweekend/

Foto’s: (alle foto’s Anusjka Martens, Objectivo Fotografie)