OOK DE PLEZIERVAART EN YACHTMEN KUNNEN VEILIG HET WATER OP !

De infodag ging door op zondag 9 april 2017 in de lokalen van de jachtclub R.Y.C.B. en had meer dan een ruime belangstelling van pleziervaarders uit binnen- en buitenland en niet in het minst van heel wat zeescouts.

Staatssecretaris Philippe De Backer, met directeur Patrick Van den Bulck en voorzitter Wilfried Lemmens van R.Y.C.B.

Staatssecretaris Philippe De Backer gaf in zijn inleiding het signaal dat iedereen zich veilig moet voelen op het water bij de uitoefening van zijn/haar geliefde watersport.  Een hele nieuwe reglementering staat eraan te komen die tot stand kwam na ruime bevraging van de mensen op het water zelf.  Oude voorbijgestreefde regelgevingen zouden aangepast worden en ook nieuwe zullen aan bod komen.

Gebruik van GSM (af te raden)
of een marifoon (met DSC)

Frans Vindevoghel, Adviseur bij BIPT, gaf het belang aan van het gebruik goede communicatiemiddelen, zoals de VHF/DSC die een automatisch alarmsignaal kan uitzenden waarbij de exacte plaats van uitzending wordt meegegeven. Ook AIS, Epirb en andere hulpmiddelen met daarbij de waarschuwing om geen dingen te kopen die in feite niet goed werken.  Natuurlijk kwam ook het gebruik van vuurpijlen, handstakellichten en rookpotten aan bod: vooral letten op de vervaldag. Vergeet als schipper ook niet om uw bemanning eens wat uitleg te geven over de hulpmiddelen aan boord.

vuurpijlen…

Eric Hiele, Hoofdscheepvaartdeskundige – DG Scheepvaart, stipte te noodzaak aan dat elk schip dat zich op het water begeeft moet uitgerust zijn met de wettelijke voorgeschreven dingen.  Controles zullen in frekwenter worden gedaan en overtredingen zullen correctioneel doorgegeven worden, alwaar ingeval van seponering nog wel een administratieve boete zou kunnen volgen die tot 1000 Eur kan oplopen.

Hi-Line

Johan Rycx, SAR-Duiker– 40ste Smaldeel van de 1 Wing/Basis Koksijde, gaf op zeer aanschouwelijke wijze aan de hand van een filmpje, de nodige tips hoe men zich moet gedragen als men hulp nodig heeft van de hulpdiensten.  Heel duidelijk werd geïllustreerd hoe uw schip moet liggen ten overstaande de reddingshelikopter ;  dwz een vrije bakboordzijde en varend met ongeveer 30 graden wind voorbakboord met een snelheid van 5 tot 8 knopen.  De reden hiervoor is dat de helikopterpiloot de maneuvers zichtbaar moet kunnen volgen en omdat de de deur in de helikopter zich aan de rechtse zijde bevindt.

Helikopterinterventie

Te weten bij helilopterinterventies:
-het werkkanaal is VHF 67
-laat niets losliggen aan dek: de wind kan het doen wegwaaien
-de SAR-duiker die naar beneden komt heeft onder hem een static-lijn hangen: deze niet aanraken want eventuele statische electriciteit kan nare effecten hebben
-de Hi-line procedure volgen: voorbeeld op https://www.youtube.com
-grijp de toegeworden Hi-line maar maak deze niet vast aan het schip
-volg nauwgezet de instructies van het reddingsteam

Réjane Gyssens, Kapitein – MRCC Oostende, schetste in begrijpelijke taal de werking van en samenwerking met het Maritiem Reddings- en Coördinatiecentrum in Oostende – centrale meldpunt voor ongevallen op zee. Leg aan boord een blad “Guidance on Distress Alerts” (verkrijgbaar bij bmr@bipt.be) en plak op een goed zichtbare plaats de zelfklever van MRCC-SAR Oostende met noodnummer +32.59.70.10.00 en VHF 16/67 en DSC 70 (automatisch na indrukken beschermde rode knop op uw DSC marifoon).

SONY DSC

MRCC-stations zijn over de alle wereldzeeën geplaatst en de principes zijn ervan te vinden in de IAMSAR Vol. I, II, III.  (http://www.imo.org/…..IAMSAR.pdf).  De Vlaamse MRCC is een volledig gratis dienst.

zeilboot Ruwaert – 1ste Zeescouts Georges De Hasque – Antwerpen

Na een aangename lunch konden de aanwezigen nog geniet van enkele praktijk voorbeelden met reddingsvlot, zwemvesten, handstakellichten, rookpotten, enz.. De zeilboot Ruwaert van de 1e Zeescoutsgroep in Antwerpen en zijn bemanning hebben deze demonstraties uitgevoerd : één van hen sprong zelfs tweemaal in het nog koude water om de zwemvesten te demonstreren.

Een leerrijke dag en een aanrader voor de vele watersportclubs om die ook bij hen te origaniseren.

[huge_it_slider id=”25″]reddingsvlotdemonstratie

[huge_it_slider id=”26″]zwemvesten, handstakellicht, rookpot

 

Tekst en foto’s Georges Janssens.