– Dwarsstromen bij het Zuidergat –

In de zomer van 2022 start de bouw van een nieuw meetsysteem langs de Westerschelde. De High-Frequency-Radar zal een weerkerende draaikolk ter hoogte van het Zuidergat nauwkeuriger in kaart brengen en kan zo het risico voor de scheepvaart verkleinen.

De Westerschelde is een drukke scheepvaartroute tussen de Noordzee en de Haven van Antwerpen. Ongeveer halverwege het traject, ten oosten van de Platen van Ossenisse in het Zuidergat (zie oranje cirkel) kunnen bij giertij sterke dwarsstromingen optreden, met snelheden tot 2,5 knopen. Zo ontstaat een verraderlijke draaikolk.

Meer hierover in het artikel van GNA Schelde: <klik hier>

Deze dwarsstromen komen gelukkig maar een weinig aantal keren voor in het jaar. De scheepvaart wordt hier voor verwittigd zoals we kunnen lezen in het Bass bericht 01-2021:

Uit BASS-bericht 01-2021

Het Hydro Meteo Centrum (HMC) van Rijkswaterstaat voert elk jaar astronomische berekeningen uit waaruit het optreden van dwarsstromen voorspeld kan worden. De Gemeenschappelijke Nautische Autoriteit (GNA) maakt deze resultaten bekend middels een Bekendmaking aan de Scheepvaart Scheldegebied (BASS) in de maand november van het voorafgaande jaar.

Tenminste 6 uur voor het daadwerkelijk optreden van een dwarsstroom wordt dit nog eens door het HMC bevestigd dan wel aangepast op basis van de meest actuele berekeningen. Het HMC meldt dit aan de GNA en het Nederlandse en het Vlaamse Loodswezen.

Op de dagen dat een matige dan wel sterke dwarsstroom optreedt zal bovendien:

– Door Verkeerscentrale Zandvliet en Verkeerscentrale Vlissingen vanaf 2 uur voor HW Hansweert tot 1 uur na HW Hansweert een waarschuwing van een matige dan wel sterke dwarsstroom in de vaargeul Zuidergat via het Scheepvaartbericht worden gegeven.

-Bij het invaren van het marifoonblok Hansweert alle scheepvaart door de Verkeerscentrale Hansweert van 1 uur voor HW Hansweert tot 1 uur na HW Hansweert worden geïnformeerd over het optreden van een matige dan wel sterke dwarsstroom tussen boei 51 en boei 55.

– Door de Verkeerscentrale Zandvliet alle afvarende schepen ter hoogte van Saeftinghe, van 1 uur voor HW tot 1 uur na HW Hansweert, geïnformeerd worden over het optreden van een matige dan wel sterke dwarsstroom tussen boei 51 en boei 55.

Volgende waarschuwingen voor 2022:

zondag 17 juli 2022mogelijke melding dwarsstroom te Hansweert van ca. 05:51 tot 07:11 !! – Hoogwater 6:19 – 574 cm
zondag 14 augustus 2022matige dwarsstroom te Hansweert van 04:54 tot 06:14 !! – Hoogwater 5:14 – 583 cm
maandag 15 augustus 2022matige dwarsstroom te Hansweert van 05:40 tot 07:00 !! – Hoogwater 6:00 – 580 cm
maandag 12 september 2022matige dwarsstroom te Hansweert van 04:36 tot 05:56 !! – Hoogwater 4:56 – 583 cm
dinsdag 13 september 2022matige dwarsstroom te Hansweert van 05:15 tot 06:35 !! – Hoogwater 5:30 – 578 cm
Warning: Undefined variable $post in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/themes/newsup/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 117