• 30/12/2021 –
  • Noordrijn-Westfalen Ministerie van Volksgezondheid: Geen grote openbare beurzen mogelijk in januari 2022 –
  • Burgemeester Keller (Düsseldorf): “Om de Omikron-variant te beteugelen, moet je afzien van openbare beurzen zoals boot.” –

Vanwege de verspreiding van de Omikron-virusvariant gelden sinds 28 december verdere beperkingen in Duitsland, ook bij evenementen. Na de vergadering van de premiers van de deelstaten over de pandemie situatie op 21 december 2021 werd het houden van grote evenementen met toeschouwers in januari verboden in Noordrijn-Westfalen. Dat geldt ook voor boot Düsseldorf, dat in 2022 vanwege de maatregelen van de deelstaatregering niet als bovenregionale vrijetijdsbeurs mag plaatsvinden.

Nrw-minister van Volksgezondheid Karl-Josef Laumann legt uit: “We moeten op dit moment heel voorzichtig blijven. De Omikron-variant verspreidt zich in een dynamiek die we nog niet kennen. Maar we moeten vandaag handelen. Daarom hadden we in de huidige Corona Beschermingsverordening al grote voetbalwedstrijden en sportevenementen met toeschouwers verboden. Het is niet meer dan logisch dat er in januari geen grote publieksbeurzen met veel bezoekers uit verschillende regio’s en landen van over de hele wereld plaatsvinden.

Ook de burgemeester van Düsseldorf, Dr. Stephan Keller, steunt het besluit van het land: “Natuurlijk hoopten we dat de pandemische situatie in januari het mogelijk zou maken om boot te houden onder strikte hygiënevoorwaarden. Maar uiteindelijk is het niet meer dan logisch om af te zien van grote openbare beurzen zoals boot om de verspreiding van de Omikron-variant te beteugelen. Al voor het verbod van de staat heb ik met de directie van Messe Düsseldorf afgesproken om geen ongerechtvaardigd risico te nemen en de boot desnoods te annuleren.”

Aan de beurszijde is er, gezien de huidige pandemische situatie en de uitdagingen in de komende weken, ook volledig begrip voor de beslissing van de politici.

Wolfram N. Diener, voorzitter en CEO van Messe Düsseldorf: “De pandemie moet zo snel mogelijk worden overwonnen, zodat de beursindustrie weer kan werken met planningszekerheid voor exposanten en bezoekers. Het is dan ook met pijn in het hart dat we in januari 2022 afscheid moeten nemen van het houden van de laars. De beslissing van de deelstaatregering komt echter ook overeen met de wens van veel exposanten, die zich grote zorgen maken over deelname aan boot tijdens de Omikronwelle. Ik vraag alle betrokkenen om begrip en steun, zodat we in 2023 weer met volle kracht aan de slag kunnen. Het hele team van Boot Düsseldorf wil graag onze oprechte dank uitspreken aan alle exposanten, verenigingen en partners die tot op de dag van vandaag aan onze zijde hebben gestaan. Ik ben er zeker van dat we samen op weg gaan naar een succesvol boot 2023, nadat we hopelijk de crisis hebben overwonnen.

De andere beurzen die gepland staan voor het voorjaar van 2022 in Düsseldorf worden niet beïnvloed door deze beslissing. In tegenstelling tot boot zijn dit beurzen waaraan alleen mensen om professionele redenen deelnemen. Messe Düsseldorf beschouwt elk evenement afzonderlijk en houdt naast de infectiesituatie, de reissituatie en de juridische situatie ook rekening met de specifieke vereisten van de respectieve beurzen en hun industrieën.

De volgende boot Düsseldorf opent van 21 tot en met 29 januari 2023 weer de deuren.