• 14 NOVEMBER 2021 – RYCB GALGENWEEL –
  • SEIZOENAFSLUITER –
  • Foto’s © Pit De Jonge RYCB –

Speculoos race: afsluiter van zeilwedstrijdseizoen op Galgenweel breekt meer dan een record

Met 112 boten, verdeeld over 8 eenheidsklassen zwaardboten die vijf manches zeilden op de Galgenweel ging het dak van de organiserende watersportvereniging RYCB-Galgenweel.

De opkomst in de Cadet en Snipe tweezitters, de Europe, OK-jol Finn en ILCA 4, 6 en 7 (de vroegere laser 4.7, Radial en Standaard) overtrof werkelijk alle verwachtingen. Dat was het resultaat van meerdere factoren: waaronder voorspelde goede zeilwind, een kort en intensief programma op één dag op een centraal gelegen plek, het vooruitzicht op een gedegen seizoensafsluiter inclusief enkele revanche aspecten en een intensief social media en telefoonverkeer binnen de klassen om  er toch maar iedereen bij te halen.

Wedstrijdleider Tomi Neuman kon een interessante wedstrijdbaan laten uitleggen met start aan de zuidwestkant van het Galgenweelwater en een keerboei en de finishlijn aan de noodoostkant. De halve windse boei kon zo aan de noordwestkant gedropt worden. Daardoor werd het hele oppervlak van deze zeilplas benut en bleven de klassen binnen redelijke perken uit elkaars buurt. Het uitwijken voor boten van andere klassen gold voor iedereen.

Geen Belgisch kampioen maar wel de grootste speculoos

Sebastien Godefroid, had een Finn boot geleend. ‘In het begin was het wel vreemd want alle trimlijnen zaten anders dan ik gewend was.’ Zegt de 50-jarige die dit jaar in deze klasse terugkeerde. En naar de plas waar hij zijn zeilcarrière begon in de optimist. In de laatste twee manches had  de zilveren medaillewinnaar in de OS van Atlanta de touwtjes wél goed in handen. Met twee keer een eerste plaats was hij verzekerd van de grootste speculoos en het hoogste schavotje.

Ook in de Snipe tweezittersklasse zat er een afrekening aan te komen. Het duo Peeters Janssens verdedigden hun Belgische titel met zoveel bravoure (en een gemiddelde van eerste en tweede reeksplaatsen) dat de strijd in deze competitieve klasse om de tweede en de derde plaats ging. Omdat ze een keer eerst zeilen wonnen Everaert / Everaert de tweede stek met weliswaar hetzelfde puntentotaal als het duo Laumans/ De Bock.

Wie de grillige wind kan voorspellen wint
Het Galgenweel is beroemd en berucht voor de grillige variaties in windsterkte en windrichting. Gelukkig kon een redelijk stabiele noord-noordoostenwind ongehinderd in de volle lengte van de plas waaien, waardoor de reeksen vlot na mekaar konden volgen.

Bij de Europe besliste de vijfde en laatste reeks over hoe de top drie er zou uitzien. De Italiaan Alberto Da Col won uiteindelijk met één punt op Mathis Doyen die ook 10 punten verzamelde zoals de nr 3: Emma Stoop.

OK klasse: de Nederlander Stephan Veldman was duidelijk nog op temperatuur van zijn derde stek in het Nederlands Kampioenschap bij deze eenzitters en blies iedereen naar huis. De achtervolger Fréderic Geboers mocht hem een keertje de loef afsteken in de laatste reeks, toen Veldman allang zeker was van zijn finale primusplaats. De lokale OK held Massimo Angelino kon alleen maar zijn derde stek verdedigen, want dan ook met brio gebeurde. 

Bij de ILCA 7 (Laser Standaard) ging de grootste speculoos naar de Nederlandse master kampioen Wilmar Groenendijk. Zijn landgenoot César Sierhuis die in het begin van de dag Wilmar voor bleef moest met twee mindere reeksen in de namiddag uiteindelijk toch genoegen nemen met stek 2.

In ILCA 6 (Laser Radial) wist Tibo Stevens met een regelmatige 3/2/3/2/3 en (6) vriend en vijand te verschalken, Thomas Bouckaert wist in de laatste reeks dat de strijd gespreken was en kon zich een 10de plaats veroorloven zonder dat zijn 2de finaleplaats in het gedrang kwam. Casper de Wolf ging uiteindelijk met de derde grootste speculoos naar huis.

Bij de ILCA 4 (Laser 4.7 jeugdklasse) zette Anders Bultinck uit Oostende een mooie 2/1/1/(3)/2 neer voor Boris De Wilde en Edgar Verswijfel.

Wat een mooie puntenverdeling tussen de drie koplopers in de Cadet jeugdklasse was me dat. Miguel Toro / Juul  Schaffrath eerste, Tijmen Baars / Sören Scherens tweede en Elias en Hanna Kerre derde met respectievelijk 7, 8 en 9 punten. In interne kringen zal nog lang nagekaart worden dat de cadetzeilers van de kust die van Antwerpen op hun eigen vaarwater zijn komen afdrogen.

Knaller van een afsluitrace

Opnieuw was het Galgenweel het toneel voor een intensieve reeks wedstrijden voor een gevarieerd deelnemersveld. Waar zie je anders in België veteraren met een Olympische zeilcarrière boord aan boord zeilen met aanstromende talenten van 15 à 20 jaar?  Met meer dan honderd boten is natuurlijk een populariteitsrecord gebroken op een zeilplas van 40 ha. Dat is vlot verlopen, dankzij een goede samenwerking tussen de watersportverenigingen die allemaal hun bases en zeilscholen op de oevers van dit grootste brakwatermeer van het land laten draaien.

Een rondje speculoos voor iedereen, mensen.

Uitslagen: https://www.manage2sail.com/en-BE/event/93334daf-52bb-4169-9e88-262552fcf845#!/results?classId=a9d2f9ad-eb07-4590-a542-33bec5af850a

Meer Foto’s: https://photos.app.goo.gl/34jj2Tq5D7Twxwd5A