ma. nov 29th, 2021

Maar liefst 12 winnaars tijdens de Huysman Antwerp Race 

Afgelopen weekend werd de Huysman Antwerp Race gezeild op de Westerschelde. Deze jaarlijkse zeilwedstrijd, de grootste van België, trok dit jaar meer dan 120 zeiljachten van divers kaliber naar de startlijnen in Breskens en Terneuzen.

Na een parcours van meer dan 45 mijl was het de Belgische boot Samantaga (Swan 45) die de prestigieuze Line Honour trofee won. De Line Honour trofee is voor de boot die het eerst over de finishlijn zeilt.

De prestatie van deze Belgische bemanning met schipper/stuurman Philippe Moortgat was dubbel omdat ze ook nog eens na berekende tijd de eerste prijs wegkaapte in de IRC 1 klasse. Het team wist de Nederlandse Boudragon (VOR 60)  met Hans Boulscholte en Baraka GP achter zich te houden.

Tijdens de prijsuitreiking werden maar liefst 12 teams gekroond voor hun overwinning.

Er werd gezeild in 12 klassen: 

  • 3 IRC klassen (wedstrijdklassen)
  • 6 CR klassen (instapklasse)
  • Sportboten klasse (snelle open kielboten)
  • Maxi (grootste zeiljachten)
  • Line Honour trofee
  • Mulithull (catamaran & trimaran)

Alle uitslagen: https://antwerprace.be/#top3 

Na de wedstrijd konden zeilers nagenieten in het regattadorp van de Royal Yachting Club (RYCB) waar de LIVE videobeelden die eerder die dag werden uitgezonden tijdens het sponsorevent opnieuw werden getoond.

Over de Antwerp Race

De Antwerp Race wordt normaal gezien jaarlijks gevaren maar heeft nu een coronastop van één jaar moeten inlassen. Het is een zeilrace die heel wat organisatie en overleg vergt want de Schelde is één van de drukst bevaren rivieren ter wereld en bovendien moet rekening gehouden worden met het sterke getij op de Westerschelde.

Unieke samenwerking met scheepvaartpolitie

De Antwerp Race passeert niet alleen de Belgisch-Nederlandse grens maar tegelijk ook één van de drukst bevaren scheepvaartroutes ter wereld. Dat vraagt een nauwgezette samenwerking tussen Nederland en België.

Zowel de Belgische en Nederlandse scheepvaartpolitie hadden rechtsbevoegdheid in beide landen tijdens de Antwerp Race. Een wereldprimeur!

https://antwerprace.be/