Werkt uw GPS nog naar behoren?

Het is mogelijk dat uw GPS-gegevens die ook overgedragen worden in uw navigatieprogramma’s niet meer correct werken. Dit komt dan door de WNRO.

De GPS Week Number Rollover (WNRO) werd ingesteld door het Global Positioning System en wijzigt telkens op de 1024 weken of één keer per 19,7 jaar. De tijdsinformatie geleverd door de GPS geschiedt door het aantal seconden in een week te tellen en met een weeknummer opgeslagen als een tienbits binair getal.

Voor de ‘wiskundige techneuten: het binaire getal 1111111111 is gelijk aan 1023; telt men hier 1 bit bij en heeft men geen grotere capaciteit dan komt men terug op nul voor elke bit.

Dit maakt dat dit na 1024 weken terug op nul wordt geplaatst. De meest recente rollover heeft plaatsgevonden op 6 april 2019.

Vandaar is het belangrijk dat uw GPS – ingeval van geen automatische update – eraan toe is om een software aanpassing te krijgen.

Een GPS die niet goed werkt kan aanleiding geven tot verkeerde informatie in uw navigatieprogramma’s die gebaseerd zijn op de gegevens verkregen van de GPS.

Sommige GPS-ontvangers kunnen geen software update krijgen en dan is men verplicht om een nieuwe GPS aan te schaffen.

tekst en foto © Georges Janssens.