Jubileumeditie van 18 t/m 20 juni 2021
Veronicarace 12 & 13 juni

Veronicarace kwalificatie voor Rolex Fastnet Race

Zierikzee, 19 maart 2021 – Goed nieuws voor zeilers die dit jaar een startbewijs voor de Rolex Fastnet Race hebben kunnen bemachtigen. Door de Covid maatregelen is een aantal belangrijke kwalificatiewedstrijden in Nederland afgelast, waardoor het moeilijk is om de benodigde offshore wedstrijdmijlen te kunnen maken. Na overleg met de RORC, de organiserende autoriteit van de Rolex Fastnet Race, is dit jaar ook de Veronicarace op 12 en 13 juni aangemerkt als kwalificatiewedstrijd. Het geplande traject van de Veronicarace is ongeveer 160 mijl, inclusief een nachtelijk deel. Hierdoor kunnen met name Nederlandse en Belgische zeilers circa de helft van de vereiste 300 kwalificatiemijlen voor de beroemde Rolex Fastnet Race behalen. De stichting Deltaweekend is als organisator van de Veronicarace erg verheugd met dit resultaat van hun overleg met de RORC. Naast gezelligheid kent het Deltaweekend een reputatie van goed georganiseerde en professioneel geleide wedstrijden. Dit heeft meegespeeld in het toekennen van de kwalificatiestatus voor de Rolex Fastnet Race.

De start van de Veronicarace is op 12 juni en wordt gevaren vanuit de buitenzijde van de Roompotsluizen, waar een dag later ook de finishlijn ligt. Colijnsplaat fungeert traditiegetrouw als uitvalshaven en logistieke basis. Inschrijven is vanaf heden mogelijk op www.deltaweekend.nl. De Rolex Fastnet Race vertrekt uit Cowes in Engeland en gaat non-stop via de Fastnet Rock bij Ierland terug naar Cherbourg in Frankrijk, in totaal ca 700 mijl zeilen. De 500 beschikbare plaatsen waren afgelopen januari in minder dan een uur uitverkocht, een teken dat offshore zeilen nog steeds populair is. Dat was ook een van de redenen voor het Deltaweekend om de offshore Veronicarace ter gelegenheid van het 50-jarig jubileum op het programma te zetten. Het jubileumjaar zou vorig jaar worden gevierd, maar is door de Covid-pandemie doorgeschoven naar 2021.

Het Deltaweekend is al meer dan 50 jaar het grootste meerdaagse zeilevenement op het getijdewater van de Zeeuwse Delta. Vele jaren trok een uitgebreide wedstrijdvloot gedurende tien dagen van haven tot haven en was het iedere avond ergens anders feest aan de wal. De Veronicarace werd buitengaats gevaren, waarbij het Veronica zendschip in de jaren zeventig als keerboei fungeerde. Sinds 2016 is het Deltaweekprogramma gecomprimeerd tot een driedaags programma en is de Veronicarace vervallen. Ter gelegenheid van het Deltaweekendjubileum is de Veronicarace vorig jaar als extraatje op de kalender gezet. Het Deltaweekend trekt ieder jaar veel, vaak trouwe, deelnemers. Het bestuur mikt ook op vernieuwing en verjonging om dit unieke zeilevenement na dit jubileum nog vele jaren in stand te houden. De jubileumwedstrijden worden een week na de Veronicarace gevaren, van 18 tot en met 20 juni vanuit Zierikzee, op het getijdewater van de Oosterschelde. Uiteraard binnen de mogelijkheden en regels van de Covid.

De Veronicarace geldt dit jaar als kwalificatiewedstrijd voor de Rolex Fastnet Race
Foto: Anusjka Martens, Fotografie Objectivo

Speciale editie Veronicarace

De Veronicarace is vorig jaar als extraatje voor het jubileum op het programma gezet, maar kon toen geen doorgang vinden wegens de Covid beperkingen. We hebben het hele programma naar dit jaar doorgeschoven, inclusief de Veronicarace. De start van de Veronicarace is op 12 juni en wordt gevaren vanuit de buitenzijde van de Roompotsluizen, waar een dag later ook de finishlijn ligt. Colijnsplaat fungeert traditiegetrouw als uitvalshaven en logistieke basis. Inschrijven is vanaf heden mogelijk op www.deltaweekend.nl.

Nu al inschrijven, betalen komt later

Je kunt vanaf nu inschrijven voor de Veronicarace. Net als voor het jubileumweekend komt betalen later, omdat we nog niet weten hoe het loopt. We verwachten een grote belangstelling!

Inschrijven Veronicarace 12 & 13 juni 2021

Facebook Twitter Website Email