VENDEE GLOBE RACE

01/12/2020 – Les Sables d’Olonne – foto’s/video © Vendée Globe

– KEVIN ESCOFFIER (PRB) GERED DOOR JEAN LE CAM –

Gisteren kreeg de PRB-boot in de Vendée Globe Race af te rekenen met schipbreuk en Kevin Escoffier was verplicht zich in veiligheid te brengen op zijn reddingsvlot nadat hij zijn Epirb had ingeschakeld om zijn positie in door te geven.

De racedirectie zette onmiddellijk een reddingsactie op en stuurde vier andere deelnemers naar de plaats des onheils. Jean Le Cam kon gisteren reeds visueel en oraal contact maken met Kevin maar door de duisternis en de hoge golven (5 meter) ging het vlot uit het zicht. Met een grootzeil alleen en verschillende reven kreeg Jean Le Cam na meer dan 11 uur heden morgen het reddingsvlot terug in zicht. Hij kon een reddingsboei uitgooien die Kevin kon grijpen.

Uit het officiële communiqué:

Om 2:18 uur Franse tijd werd het PRB-team geïnformeerd over de redding van Kevin Escoffier door Jean Le Cam. Op het hoofdkantoor vanaf het begin van de avond assisteerde de voorzitter van PRB, Jean-Jacques Laurent, minuut na minuut samen met racedirecteur Jacques Caraës en het hele racemanagementteam bij alle reddingsoperaties die werden ingezet om de schipper te vinden.

“Hij is aan boord met Jean! We hebben het net gezien ”. Een paar snelle woorden zonder meer detail kwamen in het holst van de nacht. Een enorme opluchting voor het hele team, Kevins familie en alle betrokkenen bij de Vendée Globe Race op zee, maar ook op het land. De uren sinds Kevins laatste bericht net voordat hij met spoed aan boord van zijn reddingsvlot ging, zijn eindeloos geweest.

Dit alles gebeurde op zowat 600 mijn ten zuidwesten van Kaap de Goede Hoop op de grens met de Indische Oceaan.

YES WE CAM

Via het videosysteem aan boord bij Jean Le Cam kon de PRB-schipper een bericht laten. Hij verscheen opgelucht en lachend in beeld nog gekleed in zijn overlevingspak.

Bekijk <hier> de video.

Als we even teruggaan naar 2009 ook in de Vendée Globe race was het Vincent Riou in een PRB boot die Jean le Cam redde in de omgeving van Kaap Hoorn, eveneens een merkwaardige redding.

Ook niet vergeten om naast Jean Le Cam (Yes We Cam!), de drie andere schippers – Yannick Bestaven (Maître CoQ IV), Boris Herrmann (SeaExplorer – Yacht Club de Monaco) en Sébastien Simon (ARKÉA PAPREC) – te vernoemen die eveneens hun koers verlegden om deel te nemen aan de zoekactie. De jury beraadt zich voor compensatie.