TALL SHIPS in Antwerpen van 6 tot 10 juli 2016

The Tall Ships Races 2016: zo’n 50 schepen, 4.000 trainees en 40 officieren meren aan.


Zesde editie The Tall Ships Races in Antwerpen van 7 tot en met 10 juli 2016

Van donderdag 7 tot en met zondag 10 juli verwelkomt Antwerpen voor de zesde keer The Tall Ships Races. Voor deze editie meren zo’n 50 schepen aan. Zij hebben samen 4.000 trainees en 40 officieren aan boord. Wie de indrukwekkende zeilschepen wil bewonderen, moet op de wandelboulevard zijn die zich uitstrekt van het Steenplein tot de Rijnkaai. Ook rondom het MAS en aan het Kattendijkdok zijn pareltjes van schepen te zien. Van donderdag tot en met zaterdag houden de schepen gratis opendek. Daarnaast brengen The Tall Ships Races ook een flinke portie sfeer naar de stad met randanimatie gaande van EK-uitzendingen op groot scherm op donderdag en zondag, over een crew parade gevolgd door een verrassingsconcert op vrijdag tot een fonkelend vuurwerk boven de Schelde op zaterdag. Het evenement wordt op zondag afgesloten met de Parade of Sail, de afvaart van de schepen. Het volledige programma en meer info staat op www.tsrantwerp.be.

Aan de Scheldekaaien, het Kattendijkdok en de dokken rond het MAS meren van 7 tot en met 10 juli zo’n 50 tall ships aan. De schepen nemen deel aan de zestigste editie van The Tall Ships Races. Die brengt hen van Antwerpen over Lissabon en Cádiz naar La Coruña. Het is de zesde keer dat de races Antwerpen aandoen. Sommige schepen, zoals de Dar Mlodziezy, Statsraad Lemkuhl, de MIR en de Gulden Leeuw, zijn trouwe bezoekers. Daarnaast zijn er ook schepen die voor het eerst naar Antwerpen komen, zoals de Venezolaanse Simón Bolívar en de Mexicaanse Cuauthémoc.

De 50 schepen hebben samen 4.000 trainees en 40 officieren uit maar liefst dertig verschillende landen aan boord. Ook België is vertegenwoordigd. Aan The Tall Ships Races nemen bijna 100 Belgische trainees deel. Een 80-tal daarvan, allen tussen 15 en 25 jaar, is verenigd in de Young Belgium Crew. Daarnaast racen er ook 2 schepen onder de Belgische vlag: de Rupel en de Tomidi. 2 andere Belgische schepen zijn wel in Antwerpen te zien maar racen niet mee. Het gaat om Vrouwe Nele* (ligplaats Dokkaai 14 in Kattendijkdok en rondvaarten doet), Nele (die dient als persboot in het Willemdok) en de Zenobe Gramme (een zeilschip van de Belgische marine dat dienst doet als school- en trainingsschip voor officieren en onderofficieren).

* Vrouwe Nele: zie ook http://inshore.yachtweb.be/?p=1188

SONY DSC

tsr campagnebeeld 2016