Foto boven: © Damian Davila – WWSV
Bericht van WWSV

GROTE STRANDSCHOONMAAK ENECO CLEAN BEACH CUP OP 22 MAART

Bekende ultraloper Karel Sabbe loopt al ploggend de hele kustlijn af & North Sea Chef Willem Hiele ruilt zijn surfplank in voor een vuilniszak

Al meer dan tien jaar is het een vaste afspraak voor velen: tijdens de eerste zondag van de lente – dit jaar op 22 maart 2020 – spreken surfers, zeilers, familie -en vriendengroepjes of collega’s samen af op het strand tijdens de Eneco Clean Beach Cup. Met in de hand: een vuilniszak. Negentien Belgische en twee Nederlandse surfclubs– met Zeebrugge als hoofdlocatie dit jaar – bundelen opnieuw de krachten en organiseren hun grote jaarlijkse strandschoonmaak Onder andere ultraloper Karel Sabbe en North Sea Chef Willem Hiele roepen op om mee te komen opruimen op 22 maart, maar tegelijkertijd is het ook een noodkreet. Vorig jaar – tijdens de tiende editie van Eneco Clean Beach Cup – ruimden 7.500 surfers en deelnemers maar liefst 11,5 ton strandafval op over een afstand van 76,5 kilometer. Cijfers om van te duizelen.

Eneco Clean Beach (surf)Clubs
Vorige zomer werd het duurzaamheidslabel ‘Clean Beach Club’ gelanceerd. Zeventien surfclubs langs de Belgische kust ondernemen sindsdien het hele jaar door concreet actie om zwerfvuil aan te pakken. Want de clubs willen surfen op golven, niét op afval. Ze zijn het beu om zwerfvuil van anderen op te ruimen en pakken met de actiepunten het probleem aan aan de bron. Ze bannen plastic rietjes en roerstaafjes, beperken individuele verpakkingen en tijdens evenementen gebruiken ze herbruikbare bekers. Door het aanbieden van kraantjeswater in herbruikbare drinkflessen tijdens zomerkampen, beperken de clubs het gebruik van plastic flesjes. Maar er is meer: er worden ook strandasbakjes aan toeristen uitgedeeld en er kwamen rookvrije zones op het strand, om zo de peukenproblematiek te voorkomen. En er is de JUTzak, die mensen kunnen meenemen tijdens hun strandwandeling om dan daarin strandafval te verzamelen. Al die actiepunten werden verzameld op een houten bord dat in de clubs hangt.

Tommy Maenhaut, federatie Wind & Watersport Vlaanderen: “Wij weten dat we met de Surfclub misschien maar een kleine invloed hebben in de totale verspreiding van zwerfvuil vanaf het strand, want het zwaartepunt daar ligt daar bij het massatoerisme. Maar we geloven wel dat we met alle surfclubs een duidelijke signaal kunnen geven naar andere strandconcessies en strandbezoekers dat het duurzamer ook kan, zonder belerend te willen klinken of ‘met het vingertje te wijzen’. We blijven in de eerste plaats sport – en surfclubs.”