Achttien jaar geleden werd de eerste Schelderegatta gevaren.
Het was Harry Van den Bergh die deze – mettertijd succesvolle zeilwedstrijd op de Westerschelde – voor het eerst organiseerde.
Naast de Antwerp Race – die steeds op het einde van het zeilseizoen wordt gevaren – meende Harry dat in het begin van het vaarseizoen er evengoed een wedstrijd kon worden gehouden.

Allereerst was het de bedoeling om die vele stilliggende boten van hun steigers los te weken om ze vervolgens een wedstrijd te laten varen van Hansweert naar Antwerpen.
Iedereen moest hieraan kunnen meedoen, ervaren zeilers maar ook beginnelingen of zeilers die niet gewend waren om op de Westerschelde te varen.

Oorspronkelijk was er de Watersportvereniging Sint-Annaland die deze wedstrijd ook al eens in clubverband organiseerde.
De klik was vlug gemaakt en enkele clubs steunden het project.
De Royal Club van België (RYCB) nam de organisatie op zich en betrok nog vijf andere clubs: Koninklijke Liberty Yacht Club (KLYC), VVW Schelde, Koninklijke Antwerpse Waterssportvereniging (SRNA), WSV Oosterschelde en WSV Sint-Annaland.

Harry Van de Bergh bleef al die jaren de actieve spil achter zijn Schelderegatta.
Ook toen zijn gezondheid het de laatste tijd niet meer toeliet om op het voorplan mee te draaien, volgde hij nog steeds het project.

HARRY – GEPASSIONEERD ZEILER

Lange jaren na elkaar heeft Harry zeilwedstrijden gevaren en werd zelfs Belgisch kampioen IOR 1978 en Belgische kampioen IMS 1994.
Naast het zeilen wist hij ook prima te navigeren, een kunst die niet iedereen gegeven is; in grote wedstrijden is zulke kennis zeker een pluspunt.

In alle Antwerpse zeilclubs maar ook daarbuiten, was Harry steeds een graag geziene figuur.

Met heel veel respect, nemen we afscheid van Harry.
In de volgende edities van de Schelderegatta zal op initiatief van de Royal Yacht Club België een wisselbeker ‘Harry Van den Bergh’ worden ingesteld.

Veel lovende woorden en herinneringen zijn er al verschenen, o.a. in Clubracer dat zeer gevat met acht glazen (eight bells) het einde van de wacht voor Harry Van den Bergh aangaf.
Lees ook de andere artikels over de Schelderegatta.
Ook de mooie woorden van de voorzitter van de Royal Yacht Club België onderlijnen de figuur Harry.

De volgende Schelderegatta van zaterdag 6 juni 2020 zal zeker in het teken staan van de sympathieke bezieler.

AFSCHEID

De uitvaartplechtigheid is op maandag 2 maart 2020 om 12 uur in de aula van het Rouwcentrum Van Bogaert, Katwilgweg 7, 2050 Antwerpen Linkeroever.

Condoleren: Familie Harry Van den Bergh, p/a Begrafenissen Van Bogaert, Statiestraat 15, 2070 Zwijndrecht – <website>.

foto’s Georges Janssens & Schelderegatta.