Taskforce ondersteunt logistiek tijdens Coronacrisis

De Vlaamse overheid richt de Logistics Resilience Task Force op en duidt VIL, de speerpuntcluster logistiek, als coördinator aan. Donderdag komt deze voor het eerst samen. In deze taskforce zal men overleg plegen over de logistieke ketens die nu onder druk staan door de COVID-19-crisis. Alle belangrijke stakeholders van de cruciale sectoren en transportmodi, alsook de kabinetten Peeters en Crevits nemen deel aan deze bijzondere taskforce.

Logistieke bedrijven staan sinds enkele weken sterk onder druk. Naast de cruciale bevoorrading van voeding, medicijnen en medisch hulpmateriaal, zijn mensen meer aangewezen op leveringen aan huis, zowel voor essentiële als niet-essentiële aankopen. Hamstergedrag zorgt voor onvoorspelbare en extreme vraagpieken. Dat terwijl logistieke bedrijven kampen met een steeds groter personeelstekort door ziekte.

“De huidige maatregelen hebben een aanzienlijke impact op onze bedrijven. Maar de bevoorrading van de essentiële sectoren mag niet in het gedrang komen. Deze taskforce zal alle logistieke initiatieven in kaart brengen, onderling afstemmen en promoten zodat we vooruit kunnen. We mogen niet stilstaan”, aldus Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken.

Geen alternatieve tekst opgegeven voor deze afbeelding

Noden van de keten in kaart brengen

De Logistics Resilience Task Force zal de noden van de hele toeleveringsketen in kaart brengen en initiatieven oplijsten om vraag en aanbod te matchen. Bovendien zal de taskforce adviezen voor de logistieke sector uitwerken. Zo is het erg belangrijk dat ook in de logistiek contactloos gewerkt kan worden, zodat het virus zich niet via deze transporten verder kan verspreiden. Hierover zijn duidelijke richtlijnen nodig, die geformuleerd zullen worden.

Samenwerking tussen essentiële sectoren en alle transportmodi

De Logistics Resilience Task Force legt de focus voorlopig op de logistiek in drie sectoren die op korte termijn essentieel zijn in deze crisis, namelijk de voeding, de zorgsector (zowel voor de levering van medicijnen als van medisch materiaal) en (online) retail. Alle transportmodi zullen hier bovendien bij betrokken worden.

Vlaams minister van Economie en Werk Hilde Crevits: “De logistieke sector staat momenteel onder druk. Met de taskforce willen we logistieke bedrijven steun en adviezen bieden om zoveel mogelijk aan de slag te kunnen blijven. Het is belangrijk dat deze sector goed kan
blijven functioneren, zodat essentiële sectoren niet zonder bevoorrading vallen. Blijven werken is hier noodzakelijk, natuurlijk steeds in de meest veilige en beschermde omstandigheden.”

VIL werd door de Vlaamse overheid aangeduid om deze taskforce te faciliteren en coördineren en alle partners uit de hele sector samen te brengen.

VIL
De vzw VIL is een ledenorganisatie die zich toelegt op innovatieve logistieke projecten met en voor bedrijven ter verbetering van hun competitiviteit.
Lidmaatschap bij VIL staat garant voor kennismaking met een uitgebreid en uniek netwerk van bedrijven en instanties, zowel verladers, retailers als logistieke dienstverleners maar ook kennisinstellingen, overheidsinstanties en ondernemingen uit de IT-, engineering-, interim-, bouw en real estate wereld.
Meer informatie over VIL: www.vil.be