PROJECTOPROEP VOOR EFFICIËNTER GOEDERENVERVOER.

foto’s Georges Janssens

De Vlaamse overheid lanceert een nieuwe oproep voor projecten die het goederenvervoer van en naar de Vlaamse zeehavens vlotter en efficiënter laten verlopen.
Privéondernemingen kunnen subsidies krijgen voor projecten die op korte termijn het goederentransport via de waterweg of het spoor verbeteren.
Projectvoorstellen kunnen tot uiterlijk 5 juli ingediend worden. De ondersteuning geldt voor een periode van maximaal 3 jaar en bedraagt maximaal 200.000 euro per project.
De Vlaamse overheid en de zeehavens willen met deze oproep innovatieve projecten stimuleren en financieel ondersteunen.

Waarom lanceert de overheid deze oproep?
Ondanks de stijgende fileproblematiek in Vlaanderen verloopt het merendeel van het goederenvervoer nog altijd over de weg.
De Vlaamse overheid wil inzetten op alternatieven en de verschuiving van de weg naar de binnenvaart en het spoor te stimuleren.
Meer inzetten op duurzame alternatieven verhoogt niet alleen de efficiëntie van het goederenvervoer.
Het vermindert ook de druk op het wegennet en draagt bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen.

“Elke vracht die vervoerd kan worden via het water of via het spoor moet niet meer vervoerd worden via de weg”, zegt Ben Weyts, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken. “We mikken op projecten die vrachtwagens voorgoed uit de file halen en die op korte termijn al een effect hebben. Op deze manier geven we ondernemers het laatste duwtje in de rug om de stap te zetten. Je moet je immers niet blindstaren op de file aan je voordeur als er aan de achterdeur spoorlijnen of waterwegen openliggen.”

Welke projecten komen in aanmerking?

  1. Hubs langs Vlaamse waterwegen voor ladingen die niet in containers vervoerd worden. Denk dan aan overslagplaatsen of distributiecentra voor bouwmaterialen en fast moving consumer goods.
  2. Projecten die deefficiëntie van duurzame vervoersmogelijkheden (binnenvaart, spoor) verbeteren.Achterliggend doel is om de hinterlandconnectiviteit van en naar de havens te versterken.
  3. Digitaliseringsprojecten die de efficiëntie en betrouwbaarheid van de logistieke keten verhogen. De Vlaamse overheid streeft naar projecten die voordelen kunnen opleveren voor meerdere spelers in de havenwereld.
  4. Geautomatiseerd varen op kleine vaarwegen.De Vlaamse overheid wil steun verlenen aan nieuwe technologieën om schepen vanop afstand te besturen. Vlaanderen heeft hierin een voortrekkersrol en wil met dit project onbemand varen verder uitbouwen op bepaalde delen van de Vlaamse binnenwateren.
ONBEMAND VAREN !

Wie kan een projectvoorstel indienen?
Met deze oproep richt de Vlaamse overheid zich tot privéondernemingen en consortia. De ondernemingen moeten hun projectvoorstel uiterlijk 5 juli 2019 om 12.00 uur indienen.

Hoeveel bedraagt de subsidie?
De ondersteuning door de Vlaamse overheid geldt voor een periode van maximaal 3 jaar en bedraagt maximaal 200.000 euro per project.

Meer info
De voorwaarden, de procedure en de volledige projectoproep vind je op https://www.vlaanderen.be/subsidies-voor-een-efficienter-goederenvervoer-projectoproep.

Over het Departement Mobiliteit en Openbare Werken
Het Departement Mobiliteit en Openbare Werken van de Vlaamse overheid doet Vlaanderen bewegen: langs de weg, over het water en door de lucht.
Het departement telt ruim 700 collega’s.
Samen zetten ze elke dag hun expertise in beweging voor een veilige, slimme en duurzame mobiliteit én voor een hedendaagse wegen- en (lucht)haveninfrastructuur.
Ze werken zowel beleidsmatig als in uitvoering mee aan projecten zoals de overkapping van de ring rond Antwerpen, de nieuwe sluis in Zeebrugge en de aanleg van een fietssnelweg van Leuven naar Brussel.