Na het nieuw uitstel van de brexit besloot West-Vlaanderen om niet langer bij de pakken te blijven zitten.
Op 11 april overlegde POM West-Vlaanderen met heel wat vertegenwoordigers van socio-economisch West-Vlaanderen om een brexitplan uit te dokteren.
West-Vlaanderen roept de hogere overheden op om bij de Europese Commissie aan te dringen op een specifiek brexitfonds. Daarnaast wil POM West-Vlaanderen zelf een West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie (WVFR²) oprichten.

De brexit bedreigt meer dan 11.000 jobs in West-Vlaanderen, vooral in de sectoren logistiek, voeding, kunstoffen & rubber en textiel.
Door de onzekerheid stellen bedrijven nieuwe investeringen en aanwervingen uit waardoor proactieve actie noodzakelijk is.
In samenspraak met oa bedrijfsleiders uit de getroffen sectoren, Unizo, Voka West-Vlaanderen, de sectorfederaties, FIT ontvouwde POM West-Vlaanderen een tweeledig brexitactieplan.
West-Vlaanderen vraagt aan de Europese Comissie een specifiek brexitfonds in een grensoverschrijdende context met een budget van 250 miljoen euro.

West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie

Daarnaast richt POM West-Vlaanderen samen met de sociale partners, de federaties, de sectorfondsen en FIT het West-Vlaams Fonds voor Regionale Reconversie (WVFR²) op.
Vanuit verschillende kanalen wordt er 80 miljoen euro gemobiliseerd om op korte termijn volgende vijf strategische doelstellingen te verwezenlijken:

  • het versterken van technologische en digitale kennis van werknemers, via bijvoorbeeld opleidingen (20 miljoen euro)
  • de uitbouw van onderzoeks- en testfaciliteiten gericht op West-Vlaamse speerpuntsectoren (25 miljoen euro)
  • het opstarten samen met FIT van een ondernemingsgericht ‘UK Activity plan’ (oa opzetten van een douane helpdesk in de haven van Zeebrugge, prospectie van nieuwe toeleveranciers en markten …)
  • de ontwikkeling van een bedrijventerrein voor de toekomst (20 miljoen euro): oa duurzame bedrijventerreinen waar kmo’s groene energie kunnen delen en het stimuleren van watergebonden transport
  • het opzetten van een grensoverschrijdende samenwerking ter versterking van bovenstaande elementen (5 miljoen euro)

Meer informatie: http://www.pomwvl.be/brexit_West-Vlaanderen

Leden van het Brexit Platform: alle namen vindt u hier