Sailing Awards uitgereikt in Gent!

februari 18, 2019 / by Belgian Sailing

De jaarlijkse uitreiking van de Sailing Awards vierde dit jaar zijn terugkeer naar de Belgian Boat Show. 
De zondagnamiddagformule kende succes want meer dan 250 genodigden meldden zich aan voor de kampioenenhulde en de uitreiking van de Sailing Awards.

In aanwezigheid van Graaf Jacques Rogge en voormalig BOIC directeur topsport, Eddy De Smedt, werden de vele kampioenen in de erkende klassen in de bloemetjes gezet.
Klassiek hoogtepunt was de uitreiking van de Sailing Awards in liefst 6 categorieën.
Daarvoor kon de vox populi zijn stem uitbrengen en dat deden ze massaal met liefst 5.000 gevalideerde stemmen.
In sommige categorieën was het razend spannend, in andere was de winnaar best te voorspellen.

Bij de dames haalde wereldkampioene Emma Plasschaert het met vlag en wimpel voor de verdienstelijke Maité Carlier.

Bij de mannen was het een gevecht tussen twee zeezeilers op jachten en die maakten het razend spannend.
Louis Balcaen vervulde een prominente rol tijdens de Volvo Ocean Race terwijl Jonas Gerckens getuigde van buitengewone vechtlust op zijn eerste solowedstrijd op Class 40, de Route du Rhum.
Finaal werd Jonas Gerckens herkozen tot Sailor of the Year Man.

Het Team van het Jaar kende eveneens een spannend verloop maar de jury gunde de Wereldkampioen en Europees Kampioen Nacra 15, Henri Demesmaeker en  Frédérique van Eupen, de eerste titel in deze nieuwe categorie.

Bij de talenten werd de knappe overstap van Laser 4.7 naar Laser Radial van Eline Verstraelen beloond.

Bij de manager van het jaar stonden ook vier erg verdienstelijke kandidaten in het strijdperk. allen zetten zich op een bijzondere manier voor de zeilsport in.
Laureaat werd catamarantrainer Sébastien Godefroid die naast het trainenvan de wereldtoppers ook een knap project in Nacra15 begeleid dat nergens ter wereld zijn gelijke kent.
Hij is al vele jaren het gezicht van de werking van basis tot top in het catamaranzeilen.

Bleef nog de trofee voor de Surfer of the Year en die ging oververdiend naar ’s werelds allersnelste surfer over 1 mijl, Vincent Valkenaers!
Bovendien wist de surfer van WVD Hombeek de wereld ook te verrassen met een snelheid van 51,71 knopen over 500 tijdens de Luderitz Speed Challenge in Namibië en daarmee hoort hij bij de allersnelsten op het water.

Tot slot werd de Trofee Jacques Rogge uitgereikt aan Eddy De Smedt.
De voormalige directeur topsport bij het BOIC is sinds december op rust maar als goede vriend van Graaf Jacques Rogge en als unieke partner van de zeilsport tijdens zijn dertigjarige carrière bij het BOIC is dit een verdiende bekroning.
Vele zeilers en beide federaties hebben altijd goed met Eddy kunnen samenwerken en daarom hoort Eddy De Smedt beslist thuis in het unieke rijtje van Fellows van Jacques Rogge!

Share this entry