foto’s © Water-rant/Maritiem Erfgoed

Het vergeten front

De territoriale wateren van ons land zijn een schatkamer aan monumenten die ooit de zeeën bedwongen. Het is niet alleen het geheugen van ons zeevaartverleden maar ook een processor die de scheepvaartkwaliteiten aanzwengelt.  
Je krijgt een uitzonderlijke kijk in het archief van DG Scheepvaart geïllustreerd met uniek fotomateriaal en opgedoken onderdelen van Noordzeewrakken uit de collectie van de duikers Tomas en Dirk Termote. 

Eerbetoon

Bij gebrek aan een militaire marine bij het uitbreken van de eerste wereldoorlog bewapende België koopvaardijschepen, visserijwachtschepen, loodsboten en Oostende-Dover overzetboten. Er kwamen militairen aan boord die samen met de civiele bemanning de aanvallen counteren, gewonden vervoerden en voedsel naar het uitgehongerde land brachten.

Het front op zee worstelde met een nieuwe manier van oorlogsvoeren. Het onderging de  stormwinden die over ijskoude wateren raasden. Onze zeevarenden, aan flarden gereten door de torpedo’s van de U-Boote, gingen ten onder in de golven. Zo verdwenen ze in volkomen anonimiteit.
Een eenzame drenkeling heeft geen graf, de nabestaanden rouwen in het ijle.

Het hele programma van Ons Maritiem Erfgoed

Bezoek de tentoonstelling

Van 22 september 2018 t.e.m. 28 oktober 2018. 
Telkens op vrijdag, zaterdag en zondag van 13u00 tot 18u00.

Natiënhuis: Jordaenskaai 25, 2000 Antwerpen (recht tegenover het Steen). Plannetje
Parkeren in de buurt: ondergrondse betaalparking ‘Grote Markt’ op 100 meter. 
Aanbellen om de tentoonstelling te kunnen bezoeken aub. (beveiligde toegang)