VAARGIDS BALTISCHE STATEN

Amsterdam-Lelystad – 27/10/2020

Met de nodige trots introduceert Watersportmedia een nieuwe Vaargids. René Vleut maakte in de serie e-boeken van Watersportmedia al eerder ‘Door de Duitse Bocht’ en ‘Naar Noorwegen, de lange weg’ alsook de ‘Bloemlezing ZeilNoord 2019’ en voegt daar nu een geheel nieuwe ‘Vaargids voor de Baltische staten en St. Petersburg’ aan toe.
Het e-boek verschijnt dezer dagen en is alleen te koop in de webshop van Watersportmedia.

extract: Kihnu

Wat te doen, als je over een vaargebied geen Nederlandse Pilot of Vaargids kunt vinden?

Dat overkwam de noordwaarts varende watersporters. Ze konden altijd rekenen op vaarinformatie van één van de uitgevers, totdat één van de boeken over een, iets minder bevaren vaargebied op de Oostzee, verdween. Daardoor bleef de watersporter met een gat zitten in de beschikbare informatie. En zo ontstond een uitdaging voor auteur René Vleut en uitgever Watersportmedia om in deze lacune te voorzien.

Nederlandse watersporters, op zoek naar een nieuw vaargebied, kiezen de laatste jaren ook om de Finse Golf en de Baltische Staten: Estland, Letland en Litouwen te ontdekken. Tot de val van de Berlijnse Muur bleven deze oostelijke vaargebieden voor zeilers vrijwel ontoegankelijk. In de loop van deze eeuw maakten de Baltische Staten zich los van Rusland en werden ze lid van de EU en Schengen. Met het gevolg dat we nu zonder verdere beperkingen naar deze landen toe kunnen. En dat is zeer zeker de moeite waard. Een logisch en avontuurlijk vervolg op een bezoek aan deze landen is om door te varen naar St. Petersburg.

extract Ruhnu – Ringsu Marina

De afgelopen jaren konden noordvarende watersporters terecht op de facebookpagina ‘ZeilNoord’. Hier houden ze elkaar op de hoogte over alles wat te maken heeft met hun geliefde zeilwateren ten noorden en oosten van het Kielerkanaal. Vragen, tips en trucs over routes en havens, ervaringen op zee, zorgen over de techniek en ontmoetingen met andere zeilers en de bewoners van de landen rond de Oostzee. René Vleut beheert de site en verzamelt de waardevolle informatie die langskomt.

extract: kust Litouwen en Letland

Met de kennis waarover René Vleut beschikt en de verzamelde recente extra informatie kon het vaargebied van de oostelijke Oostzee geactualiseerd worden. De nieuwe Vaargids Baltische Staten werd bovendien door Jolanda Sprokholt aangevuld met informatie over haar zeilreis naar St. Petersburg. Ook Ben en Felia van Hengstum leverden nuttige en actuele informatie, gebaseerd op hun recente reis naar de Baltische staten. Zo kon in samenwerking met uitgever Watersportmedia dit informatieve en uitgebreide e-boek ontstaan.

U vindt veel nuttige informatie over de havens, routes en bepalingen, van Klaipedia tot St. Petersburg, aangevuld met overzichts- en havenkaartjes, foto’s en vertellingen.

Wat zo leuk is aan ZeilNoord? Watersporters informeren elkaar ‘alsof de schepen naast elkaar liggen’. Zo ontstond met deze nieuwe manier van uitgeven: de ‘missing link’ tussen social media en een de uitgave van een Nederlandstalige pilot.

Vaargids Baltische staten, e-boek voor smartphone, tablet en computer. René Vleut e.a.
€ 12,50
https://www.ljharri-watersportmedia.nl/product/2564897/vaargids-baltische-staten of verkort: https://ap.lc/eBc4H