METSTRADE – EEN SUCCESVERHAAL.

INDRUKWEKKENDSTE AVOND OOIT VOOR BOAT BUILDER AWARDS

20 NOV 2019 – METSTRATE – RAI AMSTERDAM

Tijdens een spectaculaire avond in het zwart met goud versierde amfitheater van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum stonden 36 genomineerde bedrijven in de schijnwerpers en werden de acht winnaars van de Boat Builder Awards bekendgemaakt. Meer dan 350 gasten zagen hoe Bill en Bob van Viking Yachts een Lifetime Achievement-award kregen en waren getuige van de uitreiking van de Rising Star-award aan aanstormende talenten Angela Pernsteiner van Dominator Yachts en Kyle Davison van Riviera Australia.

BBA 2019 Lifetime Achievement Winner
BBA 2019 LIfetime Achievement Award Winner

De vijfde editie van de Boat Builder Awards, die gezamenlijk werd georganiseerd door IBI en METSTRADE, was goed voor een recordaantal nominaties. Het waren er maar liefst 82, met sterke inzendingen in elke categorie.

De avond werd in stijl geopend met de winnaar in de categorie Retail Marketing Initiative, gesponsord door Glomex. De Lounges, Privées en Decks van Riva, een bedrijf met vestigingen in Venetië, Monte Carlo, Palm Beach, Parijs en andere luxe bestemmingen, werden uitgeroepen tot winnaar vanwege de bijzondere totaalbeleving die het merk creëert voor gastgebruikers en Riva-eigenaars. Azimut kreeg een eervolle vermelding voor een gewaagd initiatief om de merk- en ontwerpwaarden onder de aandacht te brengen bij het grotere Amerikaanse publiek, door een 18 meter lange Azimut S6 midden op het New Yorkse Times Square te zetten.

Ook in de categorie International Dealer or Distributor Development, gesponsord door Volvo Penta, waren de inzendingen de moeite waard. In een deelnemersveld van bedrijven die allemaal flink zijn uitgebreid, ging de award naar Galeon vanwege zijn zeer gerichte regionale uitbreidingsplannen die in 2019 tot een omzetgroei van bijna een derde leidden.

In de categorie Collaborative Solution Between a Production Boat Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Ultraflex, werden Marquis Yachts en Toyota Motor Corporation benoemd tot winnaars vanwege het motorjacht LY 650, dat het resultaat is van een van de sterkste samenwerkingen tussen de jachtbouwindustrie en de autobranche. Hallberg-Rassy en Lewmar kregen een eervolle vermelding voor de innovatieve cassette-style drop-in stuurinrichting die ze ontwikkelden voor de Hallberg-Rassy 340.

De categorie Collaborative Solution between a Superyacht Builder and its Supply Chain Partner, gesponsord door Lumishore, kende een zeer sterk deelnemersveld met inzendingen die stuk voor stuk getuigden van design, vakmanschap en innovatie. Het winnende team, bestaande uit Rondal, Comm&Sens en Gurit liet perfect zien waar deze categorie om draait met hun load-sensing roer voor een 81 meter lang zeiljacht van Royal Huisman.

De award voor de categorie Innovative Onboard Design Solution, gesponsord door Fusion, ging naar Benetti voor zijn zeer geavanceerde FB272 van 100 m, die dankzij een zeer geavanceerd hybride aandrijfsysteem tot twaalf uur lang zonder motor kan varen. Al even vooruitstrevend was het gebruik van een robotfrees met acht assen waarmee Grand Banks werd uitgeroepen tot winnaar in de categorie Innovation in a Production Process, gesponsord door Dometic.

In de categorie Environmental Initiative, gesponsord door UCINA, ontvingen we zeer uiteenlopende inzendingen die allemaal getuigden van een focus op duurzame productie. Spirit Yachts werd tot winnaar benoemd vanwege zijn milieu-inspanningen met betrekking tot het nieuwe superjacht Spirit 111 en zijn productie- en bedrijfsprocessen.

In de categorie Best Apprenticeship or Training Scheme, gesponsord door Marine Resources ging de award naar Princess Yachts vanwege zijn leercontractenregeling en leiderschapstraject waarbij nieuwe medewerkers holistisch worden getraind en worden gestimuleerd om op te klimmen in het bedrijf. Dat het stimuleren en behouden van talent zeer positieve effecten kan hebben, bleek ook uit de twee Rising Star-awards, gesponsord door Gurit, die werden uitgereikt aan Angela Pernsteiner, de dynamische CEO van Dominator Yachts, en Kyle Davison, die in tien jaar opklom tot Supply, Planning & Production Director van Riviera Australia.

Als afsluiter van de avond kregen Robert T. Healey, sr. en William J. Healey een award voor de bijzondere service die zij al zestig jaar leveren. Dankzij hun ambitie om elke dag een betere boot te bouwen, zijn Bill en Bob erin geslaagd Viking Yachts uit te bouwen tot ‘s werelds grootste producent van hoogwaardige jachten voor de sportvisserij en motorjachten. Daarnaast leverden ze een aanzienlijk en onbaatzuchtige bijdrage aan de jachtbouwsector in het algemeen. De Lifetime Achievement-award, gesponsord door Side-Power, ging naar Bobs zoon, Robert Healey jr., Executive Co-Chairman van de Viking-Groep.

Ed Slack, redacteur bij IBI en juryvoorzitter voor de Boat Builder Awards: “De Boat Builder Awards zijn een bekroning op het werk van de mensen en bedrijven die de boten bouwen die onze sector vooruit helpen. Daarnaast zijn ze een erkenning voor het waardevolle werk van de bedrijven die essentiële uitrustingen en diensten leveren.

Bij deze vijfde editie hebben we een recordaantal inzendingen van over de hele wereld ontvangen die in aanmerkingen kwamen voor beoordeling door onze jury. De inzendingen varieerden van kleine ambachtelijke jachten tot gigantische superjachten en waren afkomstig van nicheproducenten, grootschalige fabrikanten en alles daartussenin. De inzendingen maakten duidelijk dat de sector zich inspant om de huidige uitdagingen het hoofd te bieden, van uitbreiding van het klantenbestand, talentontwikkeling en milieuvriendelijke productie tot de inzet van nieuwe technologieën. We willen alle deelnemers van harte feliciteren met hun inzendingen.”

Over de Boat Builder Awards

De IBI-METSTRADE Boat Builder Awards worden gezamenlijk georganiseerd door METSTRADE en International Boat Industry magazine (IBI), in samenwerking met Raymarine. Tijdens METSTRADE is in hal 6 een expositie van alle winnende en genomineerde inzendingen te vinden. Daarnaast is meer informatie te vinden op de website van de Boat Builder Awards (boatbuilderawards.com).

METSTRADE is ’s werelds grootste vakbeurs voor uitrusting, materialen en systemen voor de internationale pleziervaartindustrie. Het evenement wordt georganiseerd door RAI Amsterdam, in samenwerking met de ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations).

International Boat Industry (IBI) is een internationaal vakblad voor de jachtbouwmarkt dat al meer dan vijftig jaar een betrouwbare informatiebron in de sector is. IBI is het enige vakblad voor bedrijven dat wereldwijd de commerciële ontwikkelingen in bestaande en opkomende aan jachtbouw gerelateerde markten onderzoekt en analyseert. Het blad en de dagelijkse e-mailnieuwsbrief ibinews.com worden gelezen door ruim 14.000 professionals in de sector uit meer dan 120 landen.

Winnaars, eervolle vermeldingen en genomineerde bedrijven voor de Boat Builder Awards for Business Achievement, georganiseerd in samenwerking met Raymarine

Retail marketing initiative – gesponsord door Glomex
Winnaar
Riva –Lounges, Privées en Decks van Riva
Eervolle vermelding
Azimut Yachts – Azimut S6 op Times Square
Genomineerd
Gunboat – Herstel van de reputatie van het merk

International Distributor or Dealer Development – gesponsord door Volvo Penta
Winnaar
Galeon – Regionale groeiplannen
Genomineerd
Aquila – Opzetten van een internationaal distributienetwerk
Highfield Boats – Sterke exportgroei

Collaborative Solution between a production boat builder and its supply chain partner – gesponsord door Ultraflex
Winnaar
Marquis Yachts, in samenwerking met Toyota Motor Corporation – Co-ontwikkeling van Lexus LY 650
Eervolle vermelding
Hallberg-Rassy, in samenwerking met Lewmar – Stuurinrichting voor Hallberg-Rassy 340
Genomineerd
Aquila, in samenwerking met Opacmare – Aquila 32 SAFE-panoramaplatform
Numarine, in samenwerking met Energy Solutions (UK) – XP Explore-interfaces en -systemen

Collaborative Solution between a superyacht builder and its supply chain partner – gesponsord door Lumishore 
Winnaar
Royal Huisman, in samenwerking met Rondal, Comm&Sens and Gurit – Load-sensing composiet roer
Genomineerd
Azimut Yachts, in samenwerking met Naviop – Command 50-brugsysteem voor Azimut Grande S10
Benetti Yachts, in samenwerking met ABA Yacht – Hell Sea waterdichte fitting voor uitlaatpijpen
Spirit Yachts, in samenwerking met Lewmar – Aangepaste componenten voor Spirit 111

Innovative On-board Design Solution – gesponsord door Fusion
Winnaar
Benetti – Aandrijfsysteem voor de FB272
Genomineerd
Aquila – Hydro Glide Foil voor Aquila 3
Greenline – Greenline 48 AC always
Wettoncraft – Trailer Free RIB

Innovation in a Production Process – gesponsord door Dometic Winnaar
Grand Banks – Frees met acht assen
Genomineerd
Classic Works – Efficiënte werkplaatsindeling voor restauratiewerkzaamheden
Paul Dijkstra Composites – Goedkope prepreg-productie

Environmental Initiative – gesponsord door UCINA
Winnaar
Spirit Yachts – Productieprocessen en jachtontwerp
Genomineerd
Amer Yachts – Gebruik van FILAVA-vezels
Vaan Yachts – Hergebruikte materialen voor de Vaan R4

Best Apprenticeship or Training Scheme – gesponsord door Marine Resources
Winnaar
Princess Yachts – Leercontractenregeling en leiderschapstraject
Genomineerd
TaShing Yachts – Leercontracten en opleidingen voor vrouwen

Rising Star – gesponsord door Gurit
Angela Pernsteiner – Dominator Yachts
Kyle Davison – Riviera Australia

Lifetime Achievement – gesponsord door Side-Power
Robert T. Healey, Sr. en William J. Healey – Viking Yachts