05 JULI 2019
Foto’s Georges Janssens

De Vrienden van het Brouwershuis in Antwerpen konden vandaag de stevenaak HELENA verwelkomen aan de Palingplaatsteiger op de linkeroever te Antwerpen.

Als onderdeel van het Gilbert van Schoonbekejaar vertrok de Nederlandse ijzeren stevenaak ‘Helena’ (1875) op vrijdag 28 juni vanuit Veenendaal (provincie Utrecht) naar Antwerpen.
De etappes op de route waren Wijk bij Duurstede, Vreeswijk, Schoonhoven, Dordrecht, Willemstad, Bruinisse en Yerseke.
Het schip werd op de diverse etappes afgehuurd door een organisatie of bedrijf.

Het traject Yerseke-Antwerpen werd gesponsord door de Antwerpse Scheepvaartvereniging (ASV), de beroepsorganisatie van de scheepsagenten.

Ludo Van Campenhout overhandigt boek ‘Gilbert Van Schoonbeke’ en Saskia Coppens

De vaartocht is een evocatie van de turftransporten die in de 16de eeuw werden georganiseerd tussen Veenendaal en Antwerpen.
Met deze turf werden in Hemiksem de ovens gestookt die de bakstenen produceerden voor de bouwprojecten van Van Schoonbeke.
Hij wordt dan ook beschouwd als de grondlegger van Veenendaal.

Gilbert Van Schoonbeke (1519-1556) was een 16e -eeuwse bouwondernemer die als geen ander sporen achterliet, tot in het Antwerpen van vandaag. Denken we maar aan de Graanmarkt, de Stadswaag, de Vrijdagmarkt, het Leikwartier rond de Markgravelei en ‘de Nieuwstad’ met o.m. de Brouwersvliet.

Historische foto van het Brouwershuis.
Historische foto van het Brouwershuis
(Collectie Stad Antwerpen)

De organisatie van het GvS-jaar in Antwerpen is in handen van de Vrienden van het Brouwershuis vzw, die ijveren voor de restauratie van het Water- of Brouwershuis (Adriaen Brouwersstraat).
Streven is niet alleen de verdere verkommering van dit unieke gebouw stop te zetten, maar het ook opnieuw open te stellen voor het publiek.
(info: Wilfried Patroons: wpatroons@gmail.com)

Ook Veenendaal neemt tal van initiatieven.
(Organisatie Veenendaal: www.gilbertjaar2019.nl

De stevenaak HELENA uit 1875 wordt ingezet als charterschip

Een overzicht van de activiteiten rond het Gilbert van Schoonbekejaar tot nu toe:
-Bier: op 24 november het speciaal gebouwen Gilbert-bier voorgesteld, in een Antwerpse en een Veenendaals variant.
-Boek: ‘Gilbert van Schoonbeke, Visionair ondernemer in Antwerpens Gouden Eeuw’(Pandora), onder redactie van Prof. Dr. Em. Hugo Soly, brengt zowel de figuur van Van Schoonbeke als de tijd waarin hij leefde weer tot leven.
-Tentoonstelling: In het Museum Maagdenhuis loopt nog tot 8 september de tentoonstelling ‘Rijk worden op de werf van de Gouden Eeuw’.


Zie ook: https://www.antwerpen.be/nl/overzicht/van-schoonbeke/programma-feestjaar/boek-gilbert-van-schoonbeke-visionair-ondernemer-in-antwerpens-gouden-eeuw

Warning: Undefined variable $post in /customers/8/8/9/yachtweb.be/httpd.www/inshore/wp-content/themes/newsup/inc/ansar/hooks/hook-index-main.php on line 117