ma. nov 29th, 2021

‘Wij willen mensenlevens redden’

Schuttevaer: CATANIA/TRIPOLI

De op Malta gevestigde hulpverleningsorganisatie MOAS ontkent dat ze met mensensmokkelaars samenwerkt bij het redden van vluchtelingen uit de Middellandse Zee. Ze roept justitie op Sicilië op hun pijlen te richten op de smokkelaars in Libië en niet op de hulpverleners.

Het reddingsvaartuig Phoenix tijdens een eerdere actie op de Middellandse zee. Het schip vaart onder de vlag van Belize en staat geregistreerd als motorjacht. (Foto MOAS)
  • Hulpverleners ontkennen samenwerking met mensensmokkelaars

Door Bart Oosterveld
Eerder berichtte Schuttevaer over twee onder Nederlandse vlag varende schepen van de Duitse hulporganisaties Sea Watch en Jugend Rettet . Volgens de Italiaanse officier van justitie Carmelo Zuccaro worden die ervan verdacht afspraken te maken met de mensensmokkelaars. Die zouden de migranten telefoons en telefoonnummers van de hulpverleners meegeven zodat de hulpschepen de bootjes sneller kunnen vinden. Hij zei daarom een onderzoek gestart te zijn. Zuccarro vroeg zich af hoe de organisaties hun dure acties financieren en of er financiële connecties met de smokkelaars zijn.

Domino-effect
Hulporganisatie MOAS (Migrant Offshore Aid Station) zegt dat dit bij hun organisatie in ieder geval niet het geval is. ‘Ik heb nog nooit een telefoontje van mensensmokkelaars gehad’, zei de oprichtster van de organisatie Regina Catrambone zaterdag in Catania tegenover het Italiaanse persbureau APA. ‘Het kan zijn dat de officier van justitie gegronde redenen had om alarm te slaan. Maar nu heeft het tot een domino-effect geleid.’

De uitspraken van Zuccaro worden volgens haar voor politieke doeleinden gebruikt. ‘Politiek interesseert ons niet. Wij willen mensenlevens redden.’

MOAS zegt bereid te zijn de boekhouding van de organisatie door justitie te laten controleren, zodat duidelijk wordt dat er geen illegale geldstromen voor het reddingswerk gebruikt worden. De organisatie is sinds 2014 betrokken bij het uit zee halen van vluchtelingen in de Middellandse Zee. Dat gebeurt met de voormalige in Canada gebouwde trawler Phoenix die vaart onder de vlag van Belize. MOAS zegt sinds de start meer dan 30-duizend mensen gered te hebben. Op haar website schrijft de organisatie dat ze onder andere met drones werkt om de – veelal kleine en onzeewaardige – boten met vluchtelingen op te sporen.

Stroom trekt aan
Nu het weer beter wordt lijkt ook de stroom vluchtelingen van Libië weer snel aan te trekken. De Italiaanse kustwacht zei dit weekend in een persbericht dat er vrijdag en zaterdag zo’n zesduizend migranten gered zijn. Dat gebeurde bij tientallen hectische reddingsoperaties, aldus de kustwacht. Naast de kustwacht zelf waren daar ook Frontex, de grensorganisatie van de EU, en meerdere particuliere hulpinitiatieven bij betrokken.

De Libische kustwacht verklaart tegen over het Franse persbureau AFP dat het zaterdag 170 vluchtelingen heeft opgepikt voor de kust bij Tripoli. Meer was niet mogelijk, aldus marinewoordvoerder generaal Ayoub Qassem, ‘vanwege gebrek aan middelen.’ Een ander bericht zegt dat vissers vrijdag 371 migranten hebben gered voor Libische havenstad Zuwara, ruim honderd kilometer ten westen van Tripoli.

Ondertussen hebben ook piraten het gemunt op de migranten die vanuit Libië de zee op gaan. Deze week zou een rubberboot met 129 mensen zijn overvallen door gewapende mannen die uitwaren op hun bezittingen. Ze namen de buitenboordmotor meer en lieten de migranten aan hun lot over. Ook dit incident zou hebben plaatsgevonden voor de kust van Zuwara. Volgens een woordvoerder van de Libische marine waren er 27 vrouwen en twee kinderen aan boord van de overvallen rubberboot.