Afscheidnemend CEO Eddy Bruyninckx wuift 2016 uit na een prachtige carrière

Radar Port of Antwerp – Donderdag 15/12/2016

Eddy Bruyninckx neemt op het einde van het jaar afscheid als CEO van het Havenbedrijf Antwerpen. Op zijn palmares kan hij met welverdiende trots een verdubbeling van de trafiekcijfers schrijven gedurende zijn kwarteeuw carrière. Hij is er in geslaagd om samen met de 150.000 mensen die direct of indirect in de haven werken, Antwerpen te laten uitgroeien tot een duurzame en innovatieve wereldhaven. Vanaf 1 januari neemt Jacques Vandermeiren het roer over en laat hij ‘zijn’ haven achter met een nieuw recordjaar en belangrijke industriële investeringen.

Carrière in een notendop

De rijkgevulde carrière van Eddy Bruyninckx samenvatten is niet gemakkelijk. Als bruggenbouwer en zijn passie voor de Antwerpse haven heeft hij grote successen geboekt. Voor het Havenbedrijf zelf is hij erin geslaagd om de gemeentelijke dienst, dat het Havenbedrijf bij zijn aantreden was, om te vormen tot een slagkrachtige onderneming met een nieuwe rechtsvorm

Tijdens zijn carrière verdubbelde de overslag in de haven van 103 miljoen ton in 1990 naar 208 miljoen ton in 2015. De haven stelt (direct en indirect) 150.000 mensen tewerk en is hierdoor goed voor 4,8 % van het bruto binnenlands product.

Toen Eddy Bruyninckx aantrad, hadden de grootste containerschepen een capaciteit van 3.000 TEU. Nu ontvangt de Antwerpse haven met gemak schepen van 19.000 TEU. De uittredend topman wijst dit succes volledig toe aan de twee Scheldeverdiepingen (1997 en 2010) en het Deurganckdok (2005).

Onder het motto ‘never waste a good crisis’ sloegen het Havenbedrijf en de privébedrijven in 2008 de handen in elkaar en ontwikkelden een Totaalplan voor de haven. Deze gezamenlijke aanpak leidde tot het succesvol ‘supply chain’ denken en de daaruit voortvloeiende trade facilitation, de internationaal bejubelde duurzaamheidsverslagen en de versterkende band tussen industrie, goederenoverslag en logistiek.

“Antwerpen speelt mee in de Champions League”

Eddy Bruyninckx laat het Havenbedrijf achter in een schitterend Nieuw Havenhuis, dat wereldwijd geroemd wordt als ‘landmark of Antwerp City’. Hij laat zijn opvolger Jacques Vandermeiren achter met een groeiende haven met alweer miljoeninvesteringen van privébedrijven in het vooruitzicht.

wp_20170923_13_47.jpg
Havenhuis – foto @ Georges Janssens

“Antwerpen zal blijven meespelen in de Champions League van de havens. Dankzij creatieve en toegewijde werknemers gaat onze haven geen enkele uitdaging uit de weg. De Antwerpse haven is in de voorbije jaren fors gegroeid, met vloeibare bulk als belangrijkste groeimotor, gevolgd door de containers. De toekomst ziet er goed uit: we krijgen opnieuw een recordjaar en we zien belangrijke industriële investeringen tegemoet. Onze haven zal doorgaan op dit elan: investeringen in infrastructuur, zowel door de overheid als de privé, blijven dé hefboom voor economische ontwikkeling, werkgelegenheid en toegevoegde waarde.”

Lees ook het interview met Eddy Bruynickx in de nieuwe Haven&Goed.