Sailing through Russia
From the Arctic to the Black Sea

John Vallentine & Maxine Maters

Gezien op de HISWA TE WATER in Amsterdam – 01/09/2016.   
Warm aanbevolen al was het maar alleen voor de vele prachtige foto’s (Georges Janssens).

Een bijzonder boek over een spectaculaire reis met een zeiljacht (met gestreken mast) dwars door Rusland, vanaf de Noordelijke IJszee tot in de Zwarte Zee. Het is een persoonlijk reisverslag van de Australische schipper John Vallentine en zijn van origine Nederlandse, maar al jarenlang in Rusland levende en vloeiend Russisch sprekende bemanning Maxine Maters.

Schipper John Vallentine is een Australische arts die vrijwel zijn hele leven op zee gezeild heeft. Maar Rusland kende hij nog niet. Zijn ervaringen gaan van verbijstering tot frustratie, beschreven met stekelige humor.

Het boek geeft een impressie van de boottocht, geïllustreerd met kaartjes en prachtige foto’s, waardoor een goed beeld ontstaat van het huidige Rusland en meer specifiek van de Wolga en de andere vaarwegen tussen de pool en het diepe zuiden. De duidelijke nautische informatie wordt overzichtelijk gerangschikt in een aantal bijlagen.

Pas in 2012 werd het enorme Russische binnenwaterareaal opengesteld voor buitenlandse plezierjachten. Een jaar later was het Australische zeiljacht Tainui het eerste pleziervaartuig dat onder vreemde vlag de rivieren de Wolga en de Don bevoer. Het verhaal over de 3000 mijlen tussen start en finish biedt de lezer een inkijk in de ontwikkelingen gedurende de reis, de laconieke houding die soms moest worden aangenomen om de reis te volbrengen en de amusante effecten die zich soms ook voordeden.

Tot 2012 was het dus volstrekt onmogelijk voor buitenlanders om op de Russische binnenwateren te varen. Nu dat wel kan, brengt dat natuurlijk de nodige onwennigheid, achterdocht, bureaucratie maar ook enthousiasme met zich mee. Kort en bondig doet de bemanning verslag van alle hobbels die met zo’n reis gepaard gaan. In het boek gedetailleerde beschrijvingen en detailkaarten van dorpen aan de Wolga en de Don. Er zijn maar liefst 340 foto’s opgenomen. Dit boek levert nuttige informatie voor mensen met plannen voor een vergelijkbaar vaaravontuur en een zeer prettig lezend boek voor hen die zich vanuit hun luie stoel willen verwonderen over deze spectaculaire reis.

Sailing through Russia, from the Arctic to the Black Sea,
John Vallentine & Maxine Maters

paperback, Engelstalig, 318 pagina’s, zeer rijk geïllustreerd,
€ 29,95
ISBN 9781526202581.
Distributie voor Nederland en Vlaanderen:
L.J. Harri  /  Watersportmedia
Prins Hendrikkade 94-95
1012 AE Amsterdam
020 – 624 80 52 / 06 25 481 464
mail: ljharri@ xs4all  / watersportmedia@gmail.com
bestellen via de webshop : http://bit.ly/2b4dSU2

harri watersportmedia