GALLERYMARITIME

2020 wordt het jaar waarin beeldhouwer Ludo van Well, met de bewoners van Colijnsplaat, de oudste geschiedenis van Zeeland gaat verbeelden.

© Ludo van Well

In 1970 werden in de monding van de Oosterschelde, bij Colijnsplaat, historische resten opgevist. Het waren delen van altaren uit de havenstad Ganuenta en votieven*, ofwel de offergeschenken van Nehalennia, godin voor de Zeevaarders. Dit leidde in 2006 tot de bouw van de Nehalennia-tempel.

* De Romeinen schonken Nehalennia votieven voor behouden terugtocht.

Het verraste beeldhouwer Ludo van Well, sleutelbeheerder van de tempel, dat zo veel mensen Nehalennia bezoeken en haar om gunsten vragen. Dat bracht Van Well ertoe om studie te maken van de geschiedenis. En wat blijkt? In de tweede eeuw na Chr. voeren de Romeinen, vanuit Ganuenta naar Engeland om handel te drijven. De Romeinen voeren met het zeilschip Caudicaria. Bijzonder aan dit schip is dat het met SPRIETTUIG voer. Die tuigage hield >1800 jaar stand in Zeeland. De Zeeuwse Hoogaars (nu erfgoed) voerde het Spriettuig nog tot 1930. Van Well deed, volgens Janneke Berkelbach van der Sprenkel, directeur Archeologie dagen, met z’n studie over de Caudicaria een unieke Archeologische Vondst. Van Well maakte een zichtmodel van het schip en wil, in lijn van het beleid van Minister OCW ‘bewaar de geschiedenis voor komende generaties’, de Caudicaria met dorpsbewoners gaan reconstrueren en in de Oude Haven van Colijnsplaat leggen, met als doel om vanaf 2020

DE OUDSTE GESCHIEDENIS VAN ZEELAND TE GAAN VERTELLEN.

Alle info vindt u in de galerie waar t/m 31 januari 2020 nog
de expositie is getiteld:
’De wind is Waaauw’ met werk van Ronny Moortgat en
Robbert Das.
Open dagelijks 12.00-17.00
Ook op 2e Kerstdag & 1 januari 2020
www.gallerymaritime.nl ; info@gallerymaritime.nl
Voorstraat 45, Colijnsplaat.
Parkeren & entree én koffie is gratis.