Antwerpen: Mexicobrug

Restauratie Mexicobrug van start.

Publication date: Port of Antwerp: 25 Jan 2016 – foto’s © Port of Antwerp

Het Havenbedrijf Antwerpen heeft opdracht gegeven voor de start van de restauratie van de Mexicobrug, de brug die het verkeer over de verbinding tussen het Houtdok en het Kattendijkdok leidt. De restauratie van de Mexicobrug vormt een essentieel onderdeel voor het tweede gedeelte van de tramlijn uit het Brabo 2-project. De restauratie zal in twee fases gebeuren. Voor de eerste fase, de bouw van kaaimuren, is het aanvangsbevel gegeven op 6 januari. Deze fase duurt tot augustus 2016. De tweede fase, de eigenlijke restauratiewerken, start op 19 maart. Vanaf dan worden de beide bruggen weggenomen voor restauratie en wordt een tijdelijke vaste brug in de plaats gelegd. Eind februari 2017 zijn beide bruggen terug operationeel.

Brabo 2

In het kader van het Brabo 2-project moet de Mexicobrug oost worden uitgerust met een dubbel spoor om het tramverkeer mogelijk te maken. Over de westbrug moet wegverkeer in twee richtingen mogelijk zijn. Aangezien zowel de beweegbare bruggen als het bijhorende machinegebouw beschermd erfgoed zijn, moeten ze gerestaureerd worden in hun oorspronkelijk karakter en voorzien worden van de nodige aanpassingen voor weg- en tramverkeer.

Daarnaast zal nog een nieuw technisch gebouw worden opgetrokken aangezien er in het beschermde machinegebouw onvoldoende ruimte is voor het opstellen van de nieuwe sturing. Het nieuwe gebouw zal gebouwd worden vlakbij de oever van de zuidwestzijde van het Houtdok.

Uitvoering

De werken werden gegund aan de THV BAM Contractors- Cofeley Fabricom – Aelterman voor een bedrag van net geen 10 miljoen euro. Aangezien het om de restauratie van beschermd erfgoed gaat, zal het Havenbedrijf voor een deel van de werken aanspraak kunnen maken op restauratiepremies van Onroerend Erfgoed.

Impact op het verkeer 

Vanaf 19 maart worden de beide bruggen weggenomen.

  • Het doorgaand landverkeer zal verzekerd blijven dankzij een tijdelijke vaste brug die in de plaats wordt gelegd.
  • Scheepvaartverkeer door de geul van de Mexicobruggen zal niet mogelijk zijn vanaf 19 maart 2016 tot eind februari 2017, wanneer de bruggen terug operationeel zijn.

– See more at: http://www.portofantwerp.com/nl/news/restauratie-mexicobrug-van-start#sthash.qL0SSkep.dpuf

mexicobrug