Design op zijn best: 51 producten genomineerd voor de 25e DAME Design Award

logo dame 25 years De DAME Design Award jury heeft 51 producten genomineerd voor de zilveren jubileum editie van de award. De producten worden nader onder de loep genomen voor het eindoordeel van de jury, die uiteindelijk zeven Categoriewinnaars en één Overall Winnaar zal kiezen. De DAME winnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op de openingsdag van de METSTRADE show, die plaatsvindt van 17 tot en met 19 november 2015 in RAI Amsterdam.

De DAME Award werd in 1991 in het leven geroepen als prijs voor het best ontworpen product van de METSTRADE show. Nu, 25 jaar later, bevestigt de jubileum editie van de DAME meer dan ooit het belang van het ontwerp voor maritieme producten, van functionaliteit tot uiterlijk en van verpakking tot eindproduct. De DAME jury kijkt ook naar de verwachte uitwerking van de inzendingen op de maritieme industrie, de geschiktheid voor het beoogde doel, het innovatieve niveau, de kosteneffectiviteit en de milieueffecten.

Een wereld van innovatie
In totaal zijn 108 producten voor de DAME competitie aangedragen door 92 bedrijven uit 24 verschillende landen over de hele wereld. De overall winnaar en de categoriewinnaars worden bekendgemaakt tijdens de Breakfast Briefing op dinsdag 17 november om 08.00 uur, voorafgaand aan de opening van de METSTRADE show 2015. Producten die door de jury als uitzonderlijk worden beschouwd, maar die niet tot winnaar van de betreffende categorie worden uitgeroepen, kunnen een speciale vermelding krijgen.

DAME Winners in de schijnwerpers in het InnovationLAB
Alle genomineerde en winnende producten zijn tijdens de beurs te zien binnen de DAME presentatie nabij Ingang C (hal 9-10-11). Ook komen de winnende producten terug in een interactieve presentatie op het Innovation LAB, waar bezoekers met iPad-presentaties worden geïnformeerd over de producten. Net als in 2014, presenteren winnende bedrijven hun product op het InnovationLAB ON STAGE, hét kennispodium van de beurs.

Moeilijke keuze
Na de bijzonder lange nominatiedag verklaarde Bill Dixon, voorzitter van de DAME Jury, dat het dit jaar wel heel uitdagend was gezien de kwaliteit van de ingediende producten. “In verschillende categorieën kwam een groot aantal producten in aanmerking om genomineerd te worden, variërend van eenvoudig en met een kostprijs van slechts enkele euro’s tot zeer kostbare specialistische producten. De uitgebreide reeks producten nodigde uit tot zeer gevarieerde reacties van de diverse internationale vakjury, waarin kennis samenkomt uiteenlopend van jachtarchitectuur en interieur design tot industrieel design en bootbouw. Ondanks de verschillen zijn we tot een unaniem oordeel gekomen, maar zeker niet zonder discussie!”

“Het is duidelijk dat er over de totale breedte van de industrie veel energie is gestoken in innovatie en design”, voegt Dixon toe. “Na een dag omringd te zijn geweest met dergelijke kwalitatieve producten, kunnen we niet anders dan concluderen dat de maritieme industrie zich klaar maakt voor de toekomst!”

DAME categorieën
De DAME Jury beoordeelt de inzendingen zorgvuldig op het algemene ontwerp, bouwkwaliteit, functionaliteit en materiaalgebruik. Andere factoren die meespelen zijn originaliteit, ergonomie en prijs-kwaliteitverhouding. De geselecteerde producten worden onderverdeeld in zeven categorieën:
1.      Maritieme elektronica en aanverwante software
2.      Interieur, meubilair, materiaal en elektrische aansluitingen in kajuiten
3.      Maritieme uitrustingen, uitrustingen voor scheepswerven en gereedschappen & materialen voor scheepsbouw
4.      Dekuitrustingen, zeilen en tuigage
5.      Kleding en accessoires voor bemanning
6.      Reddings- en veiligheiduitrustingen
7.      Machines, aandrijvingen, mechanische en elektrische systemen & aansluitingen

 

Internationale vakjury DAME 2015


Dit jaar bestaat de DAME Jury uit tien vooraanstaande experts uit de scheepvaartindustrie:
1.            Dhr. Bill Dixon, Dixon Yacht Design (voorzitter) – Verenigd Koninkrijk
2.            Dhr. Torsten Conradi, Judel / Vrolijk & Co. Engineering GmbH, directeur DBSV – Duitsland
3.            Ing. Andrea Frabetti, Ferretti Group / Advanced Yacht Technology – Italië
4.            Dhr. Jean François de Prémorel, Beneteau Groupe – Frankrijk
5.            Prof. Ger Bruens, TU Delft / Associate Professor Design Aesthetics – Nederland
6.            Dhr. Nigel Calder, onafhankelijk journalist Technical Marine – USA
7.            Dhr. Klaus Roeder, Carpe Diem Yacht Design & lid van het ICOMIA Technical Committee – Duitsland
8.            Dhr. Arjen Jansen, TU Delft – Nederland
9.            Dhr. Patrick Hemp, ICOMIA, United Kingdom
10.          Mw. Birgit Schnaase, Innenarchitektin, Schnaase Interior Design, Germany
De DAME 2015 Jury werd ondersteund door een niet-stemgerechtigde secretaris: dhr. Kim Hollamby, du Pré Group – Verenigd Koninkrijk.

Over de METSTRADE show

The METSTRADE show is het vlaggenschip van METSTRADE; ’s werelds meest toonaangevende platform voor profesionals in de pleziervaartindustrie. De vakbeurs is de grootste vakbeurs wereldwijd op het gebied van uitrusting, materiaal en systemen voor de internationale pleziervaartindustrie en wordt georganiseerd door RAI Amsterdam in samenwerking met ICOMIA (International Council of Marine Industry Associations). De METSTRADE show richt zich op jachtbouwers, jachtontwerpers, reparateurs, distributeurs, dealers, groothandelaren, captains, jachthavenexploitanten en fabrikanten uit de hele wereld. Er zijn drie speciale paviljoens binnen METS die zich richten op een specifiek terrein: het SuperYacht Pavilion, het Marina & Yard Pavilion en het Construction Material Pavilion.

Overzicht van genomineerder producten voor DAME 2015

logo dame award

Registratie bezoeker voor de METSTRADE show is geopend! Voor gratis toegang, schrijf uw bezoek met uw persoonlijke registratiecode voor 10 november. Vanaf 10 november vanaf een online inschrijfgeld van € 70,00 in rekening gebracht

Registreer (klik hier)