In oktober laatstleden vierde de Centrale Commissie voor Rijnvaart (CCR – CCNR – ZKR) dat op 17 oktober 1868 een verdrag werd gesloten tussen de Rijnoeverstaten. 
Dit ging gepaard met een congres in de Ridderzaal van het Kasteel van Mannheim.

Schloss Mannheim

De CCR heeft al haar roots in 1815 en op 31 maart 1831 werd er reeds een Rijnverdrag gesloten tussen de regeringen van de Rijnoeverstaten.
Dit verdrag kreeg talrijke wijzigingen en had bepalingen die niet strookten met de werkelijkheid zodat in 1868 een nieuwe vervangen verdrag werd afgesloten; dit gebeurde in Mannheim.

Het verdrag kreeg reeds zeven officiële herzieningen en is opgesteld in één enkel exemplaart in het archief van de CCR in Straatsburg.
Het is drietalig: Duits, Frans en Nederlands en ingeval van geschillen is de Franse tekst doorslaggevend.
Bij de laatste herziening van 20 november 1963 is er ook een Engelse tekst bijgekomen.

Het oorspronkelijk document is momenteel en dit nog tot 29 november 2018 te zien in het Schlossmuseum van Manheim te zien.
De akte werd begin oktober per schip overgebracht in koffervalies die de akte moet beschermen.

Op het congres van 17 oktober 2018 hebben de ministers van Duitsland, België, Frankrijk, Nederland en Zwitserland een gezamelijke verklaring ondertekend waarin ze de Herziene Akte onderschrijven en met een aantal aanbevelingen de opdracht geven aan de CCR die uit te werken en daarvan in 2023 verslag uit te brengen.

Congresverslag
Verklaring
Persmededeling CCR 16/10/2018
Persmededeling CCR 26/10/2018