WEGTRANSPORT

Grootschalige test met ‘slimme trucks’ in Nederland

In Nederland vindt deze week een grootschalige test plaats met connected trucks. Deze vrachtwagens zijn voorzien van slimme technologie en worden getest in de logistieke praktijk, dus mét lading.

NIEUWSBLAD TRANSPORT: TOM VAN GURP
1 October 2018 12:24

Initiatiefnemer is het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Andere deelnemende organisaties zijn regionale overheden, kennisinstellingen, vervoerders en verladers.

Het gaat onder meer om diverse transportbedrijven, waaronder Peter Appel, DHL, J. Starmans, Overbeek, Van der Slot Logistics, Van de Broek Logistics, De Rijke, Cornelissen Groep, GVT en Jan de Rijk. Ook voertuigfabrikant DAF, verzekeraar TVM, branchevereniging TLN, Havenbedrijf Rotterdam en terminalbedrijf ECT doen mee.

Konvooi

Tussen 1 en 5 oktober worden 250 ritten uitgevoerd met in konvooi rijdende trucks van verschillende vervoerders, allen voorzien van de laatste connected technologie. ‘Niet eerder werd dergelijke technologie in deze omvang in de praktijk getest’, aldus de initiatiefnemers in een gezamenlijk bericht.

De nieuwe test heeft de naam Experience Week meegekregen en is een vervolg op de eerdere Truck Platooning Challenge van april 2016. Destijds werd zonder lading gereden, maar nu wordt geëxperimenteerd mét lading, op echte routes. De ritten starten vanuit zes verschillende locaties: Helmond, Tilburg, Rotterdam/Maasvlakte, Moerdijk, Roosendaal en Aalsmeer.

De routes liggen allemaal in de corridor Amsterdam-Antwerpen en Rotterdam-Ruhrgebied. Focus ligt op de verbinding tussen verkeersmanagement en logistiek. Zo wordt onder meer gekeken naar de interactie met slimme verkeerslichten, die onder de vlag van het samenwerkingsverband Talking Traffic de komende tijd landelijk worden geïntroduceerd.

Meer hierover in de papieren editie van Nieuwsblad Transport van deze week.