R.Y.C.B. RACE & RESCUE TEAM

donderdag 30 mei 2018

Reeds 30 jaar staat het Race & Rescue Team van de Royal Yacht Club van België paraat om wedstrijden en evenementen te organiseren en te begeleiden op het water voor watersporters, zowel in kleinzeilerij als voor zeiljachten.
Meer dan 45 vrijwilligers zetten zich belangeloos in ten voordele van de zeilsport.
De club beschikt over 3 RIB’s (snelle reddingsboten) en kan daarnaast rekenen op de RIB’s en steunschepen (zeil- of motorjachten) van verschillende leden.

De Schelderegatta (http://schelderegatta.be), de Antwerp Race (https://antwerprace.be), en heel wat wedstrijden aan zee en in Nederland worden bijgestaan door dit enthousiaste team.
Ook eind juni 2018 bij de aankomst van de Volvo Ocean Race in Scheveningen zullen de rescueboten hun opwachting maken.

En vandaag was het bijzondere dag: twee rescueboten kregen een nieuwe motor en een volledig nieuwe elektronische besturing.
De grootste boot ‘Royal’ kreeg een sterke motor van 150 PK en is daardoor klaar voor het zwaarste werk, zelfs op zee in minder goede weersomstandigheden.
De ‘Wilby’ heeft nu een motor van 60 PK.
De ‘Harry’ – enkele jaren geleden aangekocht in samenwerking met de Schelderegatta – is momenteel nog goed voorzien.

De motoren zijn aangeschaft door een mooie samenwerking met Suzuki (http://www.suzuki-marine.be) en worden voortaan onderhouden door Bobat (http://bobat.be).

Een vernieuwd besturingselement opgebouwd in een RVS-frame met Raymarine-onderdelen is uitgerust met een vaste plotter met GPS, een marifoon en een AIS; hierdoor is het mogelijk om gezien te worden door andere schepen en zelfs door een eenvoudige druk op de knop onmiddellijk contact te maken met anderen die op het plotterscherm te zien zijn.
Ook de besturing van de motor zelf gebeurt met een datakabel aangesloten aan de stuurstand: een moderne oplossing.

De plechtige overhandiging van de sleutels van de nieuwe motoreenheden gebeurde door Tim De Rick van Suzuki/Bobat aan Carl Winters (voorzitter R.Y.C.B.) en Carl Verlinden (commissaris R.Y.C.B. – Race & Rescue Team).